Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Kompetansespørsmålet i saker som gjelder endring av bidrag til ektemake

       I henhold til ekteskapsloven § 84 kan hver av partene kreve at ektefellebidraget som er fastsatt av bidragsfogd eller domstol, skal endres eller oppheves når særlige grunner taler for det. Begge partene må samtykke i administrativ behandling av endringssaken også selv om de var enige om administrativ behandling da bidraget ble fastsatt første gangen.

       I endringssaker oppstår av og til den situasjonen at den av partene som er fornøyd med bidragsnivået som det er, ikke samtykker i administrativ behandling. Den av partene som da ønsker en forandring, må reise søksmål for domstolen. Slik departementet ser det, kan det i visse tilfelle være urimelig å legge en slik søksmålsbyrde på den som ønsker en endring.

       Departementet foreslår derfor at bidragsfogden får kompetanse til å avgjøre saker om endring av fastsettelse av bidrag etter ensidig krav fra en av partene, dersom det opprinnelige bidraget ble fastsatt administrativt.

Komiteens merknader

       Komiteen er enig i at bidragsfogden får kompetanse til å avgjøre saker om endring av fastsettelse av bidrag til ektemake etter ensidig krav fra en av partene, dersom det opprinnelige bidraget ble fastsatt administrativt.