7. Økonomiske og administrative konsekvenser

       Forslaget om å gjøre forsøksordningen med fjernavhør permanent vil medføre investeringer og driftskostnader til avhørsutstyr, men vil også gi innsparinger (f.eks. når det gjelder reiseutgifter) som antas å overstige disse utgiftene. Det er imidlertid ikke mulig å beregne innsparingspotensialet.

       Forslaget om at domfelte i større grad skal idømmes saksomkostninger, antas å medføre innsparing på ca. 1 mill. kroner. Den nye hovedregelen om at det bare skal oppnevnes en sakkyndig, antas å medføre en besparelse på ca. 2,5 mill. kroner. Forenkling av kunngjøringsreglene for tvangsoppløsning av selskaper antar man vil utgjøre en besparelse på 0,5 mill. kroner. Departementet understreker at det er viktig at det foretas en etterkontroll av lovendringene.

Komiteens merknader

       Komiteen har merket seg at de endringene som blir foreslått vil medføre besparelser. Komiteen er opptatt av at også rettsvesenet må drives mest mulig økonomisk, men vil understreke at innsparingshensyn ikke må tillegges så stor vekt at det går ut over rettssikkerheten i vårt land.