2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, fra Høyre, lederen, Kristin Krohn Devold og Dag C. Weberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie, og fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, er enig i de forslag om endringer i avkortingsreglene i naturskadeforsikringsloven og naturskadeloven Regjeringa legger fram i proposisjonen. Forslagene presiserer de hensyn som skal tas til subjektive forhold hos den skadelidte. Erfaringene fra den avkortingspraksis som blir fulgt etter uværet på Nord-Vestlandet og i Trøndelag i januar 1992 er bakgrunnen for forslagene.
Komiteen er enig i de vurderingene Regjeringa har gjort mht. at subjektive vurderinger kan åpne for forskjellsbehandling. Komiteen er videre enig i den åpne formulering som er lagt inn i forslaget.
Komiteen er enig i at det ikke er riktig å svekke klageadgangen i forhold til dagens praksis og slutter seg til at det ikke bør gis særregler om adgangen til å påklage avgjørelser hvor det er tatt hensyn til subjektive kriterier.
Den nye naturskadeloven, jf. Ot.prp. nr. 12 (1993-1994) og Innst.O.nr.23 (1993-1994), vil først tre i kraft 1. januar 1995. Komiteen viser til proposisjonen, der Justisdepartementet peker på at det da er nødvendig å gjøre endringer både i gjeldende og ny naturskadelov.
I tillegg til forslaget fra Regjeringa til endringer i pkt. I og II, fremmer komiteen forslag om slik endring:
I lov av 25. mars 1994 nr. 7 om sikring mot og erstatning for naturskader (naturskadeloven) gjøres følgende endringer:
§ 11 andre ledd nr. 3 bokstav b nytt andre og tredje punktum skal lyde:
Ved avgjørelsen skal det legges vekt på den skadelidtes forutsetninger for å innse hvilke krav som må stilles, hans mulighet for utbedring av mangelen og forholdene ellers. Avkorting skal ikke skje hvis den skadelidte bare er lite å legge til last.
Pkt. III i forslaget blir pkt. IV. »