2. Formuesverdsettelse av andeler i aksjefond

       Ved lov av 26. juni 1992 nr. 80 ble det vedtatt at formuesverdien av andeler i aksjefond skal ansettes til 75 % av andelsverdien pr. 1. januar i ligningsåret, forutsatt at minst 90 % av fondets midler til enhver tid er plassert i aksjer, tegningsretter og konvertible obligasjoner.

       Departementet er blitt gjort oppmerksom på at det i praksis vil være vanskelig å oppfylle kravet om at 90 % av fondets midler til enhver tid skal være plassert i aksjer, tegningsretter og konvertible obligasjoner. Det gjelder spesielt i tidsrom hvor det er stor nytegning i fondene, eller i tiden mellom realisasjon av noen aksjeposter og kjøp av andre. Fondet vil da i korte tidsrom sitte med store beholdninger av uplasserte midler før de plasseres i verdipapirmarkedet.

       Departementet foreslår på denne bakgrunn at det lempes noe på kravet om plassering til enhver tid.

       Departementet foreslår at minst 90 % av fondets midler må være plassert i aksjer, tegningsretter eller konvertible obligasjoner innen 20 børsdager etter at midlene er innskutt i eller ervervet av fondet på annen måte.

       Forslaget innebærer at aksjefondene får samme frist til å investere midler som tilføres fondet, som det som gjelder for AMS-midler.

       Det foreslås at endringen trer i kraft straks.

Merknad frå komiteen

       Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa om at minst 90 % av midlane i aksjefondet må vere plasserte i aksjar, teikningsrettar eller konvertible obligasjonar innan 20 børsdagar etter at midlane er innskotne i eller erverva av fondet på annan måte.