4. Praktisering av de nye lovbestemmelsene

       Departementet gjør oppmerksom på at administrativ praksis i stor grad vil måtte basere seg på stønadsmottakernes egne opplysninger. Trygdemottakere har etter gjeldende regler plikt til å melde fra til trygdekontoret om forhold som har betydning for retten til stønad. En kan tenke seg at samme rutiner følges når det gjelder stønadsmottakernes plikt til å gi opplysning når samboerforhold har vart i et år.

       Etter departementets mening kan et slikt opplegg virke lite forpliktende på stønadsmottakerne, dessuten er det ikke i ethvert tilfelle åpenbart nøyaktig på hvilket tidspunkt samlivet ble inngått. Departementet mener det kan være nødvendig å vurdere en ordning med årlige egenerklæringer, og det vil bli laget årlige rutiner for egenerklæringer fra stønadsmottakerne. En slik ordning vil komme i tillegg til den generelle opplysningsplikten til trygdekontoret.

       Det opplyses videre at det legges opp til at endring i barnetrygden som følge av samboerforhold der det ikke er felles barn, bare skal skje på ett tidspunkt i året, fra januar året etter at egenerklæringen er avgitt.

       Departementet vil kontakte samtlige mottakere av utvidet barnetrygd pr. brev, med sikte på at det skal søkes om utvidet barnetrygd på ny etter de nye reglene. Det foreslås at avviklingen av utvidet barnetrygd gis virkning fra 1. juni 1994 for løpende tilfeller, dvs. felles barn født før 1. januar 1994. For nye tilfeller, dvs. når enslig forsørger får felles barn med samboer 1. januar 1994, eller senere, foreslås det at utvidet barnetrygd faller bort fra kalendermåneden etter fødselsmåneden.

       I tilfelle der det kun er tale om særkullsbarn, vil trygdekontoret måtte ta stilling til samboerforholdets varighet pr. ikrafttredelsesdato.