3. Bortfall av retten til utvidet barnetrygd for samboere

       Departementet foreslår at det ikke skal ytes utvidet barnetrygd når den enslige forsørgeren lever i et stabilt, ekteskapslignende forhold i en felles husholdning med en annen person. Kriterier på et stabilt, ekteskapsliknende forhold vil være enten at samboerne har felles barn, eller at de har bodd sammen i minst et år.

       Forslaget skal bare omfatte de ekteskapslignende samboerforholdene. Dvs. at bofellesskap mellom nære slektninger ikke medfører bortfall av utvidet barnetrygd. Stønadsmottakere i bokollektiv, som ikke lever i ekteskapslignende forhold, skal heller ikke omfattes av forslaget.

       Det foreslås at samboere som får felles barn, mister retten til utvidet barnetrygd fra den påfølgende kalendermåneden etter at det felles barn er født.

       For samboere som ikke har felles barn, vil den doble barnetrygden falle bort når samboerforholdet har vart i et år. Dersom samboerforholdet opphører legges det til grunn at retten til utvidet stønad gjenoppstår fra første kalendermåned etter samlivsbruddet.

       Når det gjelder å bestemme hvorvidt et samboerforhold har vart i et år, foreslår departementet at bortfall av stønadsretten knyttes til at man bor sammen på et bestemt tidspunkt, og dessuten at man har bodd sammen i minst tolv av de siste 18 måneder. Lovutkastet gir dessuten departementet hjemmel til å gi nærmere regler om gjennomføringen av de nye lovbestemmelsene.