Søk

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP) og ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA) 2022

Stortingets delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP) og ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA) for valgperioden 2021–2025 består av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), leder

Sverre Myrli (A)

Erna Solberg (H), nestleder

Helge André Njåstad (FrP)

Truls Vasvik (A)

Grete Wold (SV)

Generelt

Stortinget opprettet 18. juni 2015 en fast delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP). Delegasjonens arbeidsområde ble 19. november 2020 utvidet til å omfatte ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA) etter at Stortinget ble tatt opp som fast observatør i september samme år.

ASEP er et parlamentarisk forum knyttet til dialogen som er etablert på myndighetsnivå mellom Europa og Asia om politiske, økonomiske og kulturelle spørsmål (det såkalte ASEM-samarbeidet). ASEM ble etablert i 1996 av EU og ASEAN sammen med Kina, Japan og Sør-Korea. Siden 1996 er samarbeidet betraktelig utvidet og teller nå 52 partnere. Norge ble tatt opp som medlem i 2012. Som en direkte konsekvens ble Stortinget tatt opp som medlem i ASEP i 2014. ASEP består av nasjonale parlamentarikere fra alle ASEM-landene og fra Europaparlamentet. Europa og Asia er vertskap for ASEP-møtene annethvert år. Deltakelse i ASEP er en god plattform for parlamentarisk kontakt med asiatiske land og for å følge utviklingen i Asia i en tid hvor denne regionen er av økende betydning for Norge.

AIPA er en interparlamentarisk forsamling bestående av nasjonale parlamenter i de ti ASEAN-landene i Sørøst-Asia samt nasjonale parlamenter i en rekke observatørland i Asia, Stillehavet og Europa. Norske myndigheter har siden 2015 hatt et sektordialogpartnerskap med ASEAN. Partnerskapet dekker et bredt spekter av samarbeidsområder. Stortinget har hvert år fra og med 2018 deltatt som gjest på AIPAs årlige generalforsamlinger og jobbet strukturert med å etablere tettere relasjoner til ASEAN-landene.

ASEP/AIPA-delegasjonen er den minste faste delegasjonen Stortinget har. Både faste medlemmer og varamedlemmer deltar aktivt i arbeidet. Det er relativt få faste møter, og delegasjonen har derfor et visst handlingsrom for å ta initiativ og delta på aktiviteter relatert til samarbeid med asiatiske land.

Hovedsaker i 2022

Krig i Ukraina, global energi- og matvarekrise, geopolitiske utfordringer, krevende gjenreising etter pandemien og behov for grønn omstilling gjør det viktigere enn noen gang å søke tettere relasjoner med allierte i Asia. Her står Sør-Korea og Japan i en særstilling som Norges mest likesinnede partnere i regionen. ASEAN-landene utgjør også en region av stor betydning for Norge, som det raskest voksende markedet i verden og en viktig handelspartner for Norge. I tillegg er regionen preget av geopolitiske spenninger og blir påvirket av rivaliseringen mellom Kina og USA. Derfor er det betydningsfullt og positivt at ASEAN fremmer multilateralisme, diplomati og fred og forsoning som de viktigste løsningene på de globale krisene vi står overfor.

Delegasjonen møtte i løpet av første halvår 2022 ambassadører fra Japan, Sør-Korea og ASEAN-landene som er representert i Norge. Delegasjonen hadde også møter med politisk ledelse i UD og fagseminarer for å belyse blant annet Kinas rolle og ASEANs betydning i regionen. Kinas posisjon i forhold til krigen i Ukraina ble diskutert i et seminar som delegasjonen arrangerte sammen med Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling.

Grunnet koronarestriksjoner hadde nåværende delegasjon ved begynnelsen av 2022 ennå ikke deltatt på fysiske sesjoner eller besøk til andre land. Delegasjonen besluttet derfor å avlegge et arbeidsbesøk til Sør-Korea og Japan, som ble gjennomført 3.–11. november 2022. Hovedformålet med arbeidsbesøket var ikke bare å styrke de bilaterale og parlamentariske relasjonene til to av Norges viktigste partnerland i Asia, men også å få økt kompetanse på, og forståelse av, utviklingen i regionen.

Delegasjonen deltok også på AIPAs 43. generalforsamling i Phnom Penh i Kambodsja 20–-25. november. Det var første gang Stortinget deltok på AIPAs generalforsamling fysisk og med observatørstatus. Dette innebar blant annet at delegasjonen hadde et dialogmøte med alle ASEAN-land om relasjonen mellom Norge og ASEAN. I tillegg holdt delegasjonsleder et innlegg i plenum, og delegasjonen avholdt en rekke bilaterale møter med ASEAN-land og observatørland i marginene av generalforsamlingen.

Delegasjonens planer for 2023

ASEP/AIPA-delegasjonen vil i 2023 videreutvikle sitt samarbeid med både ASEP og AIPA og fortsette den gode dialogen med de relevante ambassadene i Oslo. Det legges i utgangspunktet opp til en ASEP-sesjon i Europa i løpet av året, men det tas forbehold om at denne utsettes pga. Russlands krigføring i Ukraina. Dersom ASEM-toppmøtet skulle utsettes, kan det også bli vanskelig å gjennomføre et parlamentarikermøte i samme format. Dersom en ASEP-sesjon skulle avholdes, vil det imidlertid være særlig viktig for Stortingets delegasjon å engasjere seg aktivt i diskusjonene om en slutterklæring og å vektlegge de prioriteringene som har vært viktige for Stortinget i ASEM/ASEP-samarbeidet så langt. Ved forrige ASEP-sesjon i november 2021 vektla Stortinget betydningen av folkeretten og multilateralt samarbeid, kvinners deltakelse i spørsmål om fred og sikkerhet, bærekraftig forvaltning av hav og koblingen mellom klima og sikkerhet spesielt. I flere tilfeller var det diskusjoner og uenigheter med blant annet Russland om disse. Ved et eventuelt ASEP-møte i 2023 vil disse temaene være enda viktigere enn tidligere, sett i lys av utviklingen som har funnet sted siden ASEP-sesjonen i november 2021. Dersom ASEP-sesjonen finner sted i 2023, vil den mest sannsynlig være fysisk. Det gir mulighet for viktige sidemøter med viktige allierte parlamentet, som de nordiske, baltiske, Europaparlamentet, Japan, Sør-Korea, ASEAN-landene m.fl.

AIPA-sesjonen i 2023 vil finne sted i Indonesia. Dette blir en god anledning til å følge opp mye av arbeidet som ble gjort under AIPA-sesjonen i Kambodsja i 2022. I tillegg vil det i Indonesia være naturlig å legge opp til egne bilaterale møter med vertskapslandet for å diskutere de mange samarbeidsområdene for Norge og Indonesia. Det vil også være viktig å undersøke muligheten for et eget seminar for å fremme sektordialogpartnerskapet med ASEAN. Både i ASEAN/AIPA-sammenheng og bilateralt vil multilateralt samarbeid, respekt for folkeretten og FNs bærekraftsmål fortsatt stå sentralt. I det bilaterale forholdet til Indonesia vil også satsingen på hav, fornybar energi og næringslivsfremme være viktig.

Oslo, den 25. januar 2023

Åslaug Sem-Jacobsen

delegasjonsleder