Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Innhold
Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union (IPU) for valgperioden 2017–2021 besto av følgende representanter:
Medlemmer
Varamedlemmer
Ulf Isak Leirstein (uavhengig), leder
Karin Andersen (SV)
Hege Haukeland Liadal (A), nestleder
Åsmund Aukrust (A)
Ove Trellevik (H)
Elin Rodum Agdestein (H)
Marit Arnstad (Sp)
Geir Jørgen Bekkevold (KrF)
Den nye delegasjonen for valgperioden 2021–2025 konstituerte seg 9. november 2021 og består av:
Tellef Inge Mørland (A), leder
Even Eriksen (A)
Ingunn Foss (H), nestleder
Gro-Anita Mykjåland (Sp)
Birgit Oline Kjerstad (SV)
Silje Hjemdal (FrP)
Grunde Almeland (V)
IPU ble etablert i 1889 og er en verdensomspennende parlamentarikerforsamling med medlemmer fra 179 land. Forsamlingen arbeider for å fremme fred, samarbeid og utvikling av representativt demokrati. Tiltak for økt kvinnelig deltakelse i parlamenter, og i politikk generelt, har høy prioritet. IPUs arbeidsmåter er erfaringsutveksling og informasjonsdeling mellom parlamentene, tematiske programmer iverksatt av IPUs sekretariat, og tilrettelegging for parlamentarisk engasjement i viktige internasjonale spørsmål.
I IPU er det etablert fire faste komiteer for henholdsvis fred og internasjonal sikkerhet, for bærekraftig utvikling, finansiering og handel, for menneskerettigheter og demokrati og for FN-spørsmål. I tillegg finnes det særskilte fora for kvinnelige parlamentarikere og unge parlamentarikere, en komité for Midtøsten-spørsmål og en komité for parlamentarikeres menneskerettigheter, som følger opp sakene til fengslede parlamentarikere. Det er to årlige sesjoner, én om høsten og én om våren. Sesjonene har et hovedtema, og et såkalt hastetema (emergency item).
Pandemien satte sitt preg på arbeidet i IPU også i 2021. For første gang i organisasjonens 132 årlige historie ble en sesjon i sin helhet avholdt digitalt. Hovedtema var parlamentenes rolle for å komme igjennom pandemien. Det ble også vedtatt to resolusjoner. Den ene handlet om parlamentariske strategier for å styrke fred og sikkerhet i forbindelse med konflikter knyttet til klimarelaterte katastrofer. Den andre resolusjonen handlet om digitalisering og sirkulær økonomi for å nå FNs bærekraftsmål.
IPU og Østerrikes parlament arrangerte den femte verdenskonferansen for parlamentspresidenter i Wien i september. Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen deltok, og hun ledet toppmøtet for kvinnelige parlamentspresidenter som ble avholdt i forbindelse med konferansen. Trøen deltok også aktivt i komiteen som planla konferansen og fremforhandlet slutterklæringen. Delegasjonsleder Leirstein representerte IPU-delegasjonen under konferansen.
Etter stortingsvalget ble en ny delegasjon konstituert 9. november. Delegasjonens fire faste medlemmer samt varamedlemmene Eriksen og Almeland deltok på IPUs høstsesjon i Madrid 26.–30. november. Dette var første gang medlemmene i IPU møttes fysisk siden 2019, og det var i forbindelse med møtet strenge koronatiltak med blant annet jevnlig testing.
Tema for generaldebatten var utfordringer for demokratiet, som økt polarisering og hets. Delegasjonsleder Tellef Inge Mørland la i sitt innlegg vekt på behovet for å møte sine meningsmotstandere med respekt og viktigheten av å la alle komme til orde. Han trakk frem at minoritetsgrupper blir i særlig grad utsatt for hets og hatprat. Det å skremme noen til taushet på denne måten er et alvorlig brudd på ytringsfriheten. Even Eriksen holdt innlegg som «ung representant» og understreket viktigheten av at ungdom og kvinner involveres i større grad i politikken. Halvparten av verdens befolkning er under 30 år, men de utgjør bare 2,6 prosent av verdens parlamentarikere.
Et afrikansk forslag om rettferdig vaksinefordeling ble valgt som hastetema, og en resolusjon om dette temaet ble enstemmig vedtatt. Videre ble det vedtatt en resolusjon om lovgivning og tiltak for å forhindre seksuell utnyttelse av barn på nett. Her var de norske delegasjonsmedlemmene aktive i debatten, og fikk inn viktige formuleringer i resolusjonsteksten.
Også i 2022 er det stor usikkerhet med hensyn til hvordan pandemien vil påvirke aktiviteten. IPU har planlagt vårsesjon i Indonesia og høstsesjon i Rwanda. I februar er det planlagt høringer i FN i New York. Den nye delegasjonen vil også forsøke å gjennomføre et studiebesøk til IPU-hovedkvarteret i Genève.
Oslo, den 10. januar 2022
Tellef Inge Mørland
delegasjonsleder