Søk

Innhold

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP) og ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA) 2021

Stortingets delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP) og ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA) 2021 for valgperioden 2017–2021 besto av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Elin Rodum Agdestein (H), leder

Åsunn Lyngedal (A)*

Helge André Njåstad (FrP), nestleder

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Torstein Tvedt Solberg (A)

Ove Trellevik (H)

*Åsunn Lyngedal (A) tok over for Cecilie Myrseth (A) 24.10.2019.

Den nye delegasjonen for valgperioden 2021–2025 konstituerte seg 8. november 2021 og består av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), leder

Sverre Myrli (A)*

Erna Solberg (H), nestleder

Helge André Njåstad (FrP)

Truls Vasvik (A)

Grete Wold (SV)

*Sverre Myrli (A) tok over for Lubna Boby Jaffery (A) 07.12.2021.

Generelt

Stortinget opprettet 18. juni 2015 en fast delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP). Delegasjonens arbeidsområde ble 19. november 2020 utvidet til å omfatte ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA) etter at Stortinget ble tatt opp som fast observatør i september samme år.

ASEP er et parlamentarisk forum knyttet til dialogen som er etablert på myndighetsnivå mellom Europa og Asia om politiske, økonomiske og kulturelle spørsmål (det såkalte ASEM-samarbeidet). ASEM ble etablert i 1996 av EU og ASEAN sammen med Kina, Japan og Sør-Korea. Siden 1996 er samarbeidet betraktelig utvidet og teller nå 52 partnere. Norge ble tatt opp som medlem i 2012. Som en direkte konsekvens ble Stortinget tatt opp som medlem i ASEP i 2014. ASEP består av nasjonale parlamentarikere fra alle ASEM-landene og fra Europaparlamentet. Europa og Asia er vertskap for ASEP-møtene annethvert år. Deltakelse i ASEP er en god plattform for parlamentarisk kontakt med asiatiske land og for å følge utviklingen i Asia i en tid hvor denne regionen er av økende betydning for Norge.

AIPA er en interparlamentarisk forsamling bestående av nasjonale parlamenter i de ti ASEAN-landene i Sørøst-Asia samt nasjonale parlamenter i en rekke observatørland i Asia, Stillehavet og Europa. Norske myndigheter har siden 2015 hatt et sektordialogpartnerskap med ASEAN. Partnerskapet dekker et bredt spekter av samarbeidsområder. Stortinget har hvert år fra og med 2018 deltatt som gjest på AIPAs årlige generalforsamlinger og jobbet strukturert med å etablere tettere relasjoner til ASEAN-landene.

ASEP/AIPA-delegasjonen er den minste faste delegasjonen Stortinget har. Både faste medlemmer og varamedlemmer deltar aktivt i arbeidet. Det er relativt få faste møter, og delegasjonen har derfor et visst handlingsrom for å ta initiativ og delta på aktiviteter relatert til samarbeid med asiatiske land.

Hovedsaker i 2021

Som resultat av at Stortinget ble tatt opp som fast observatør til AIPA i september 2020, tok delegasjonen i februar initiativ til et digitalt møte med alle de ti ASEAN-parlamentene og AIPA-sekretariatet. Formålet var å bli kjent, forberede deltakelse på AIPA-sesjonen i august og diskutere aktuelle temaer for fremtidig samarbeid. Den norske delegasjonen fremhevet aktuelle temaer sentrert rundt felles verdier og interesser, som multilateralt samarbeid, bærekraftagendaen og representasjon (demokrati), samt konkrete politikkområder som klima, fornybar energi, havsatsing, næringsliv og handel og kvinner og likestilling. Dette fikk støtte fra de ulike AIPA-parlamentene. Pandemihåndtering og parlamentenes rolle i denne ble også tatt opp som et aktuell samarbeidstema fremover. Dette er tematikk som også vil prege delegasjonens arbeid inn i 2022.

Leder for ASEP/AIPA-delegasjonen, Elin Rodum Agdestein, deltok i august på den årlige AIPA-sesjonen. Brunei Darussalam hadde formannskapet i AIPA i 2021 og var vertskap for møtet. På grunn av pandemien måtte sesjonen følges digitalt. Delegasjonsleder holdt et innlegg og deltok digitalt på åpning, ulike plenumssesjoner og avslutning. I lys av den pågående pandemien fremhevet delegasjonsleder i sitt innlegg betydningen av økt interparlamentarisk dialog med AIPA om globale helsespørsmål. Hun understreket også viktigheten av å sikre en rettferdig, bærekraftig og digital gjenreisning etter pandemien, samtidig som vi opprettholder demokratiske prinsipper, rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter.

Delegasjonen deltok i mars på et webinar i regi av AIPA-sekretariatet om kvinner, fred og sikkerhet. Dette var tematikk som også opptok delegasjonen som følge av den svært kritiske situasjonen som oppstod i Myanmar etter militærkuppet der i februar. Delegasjonen holdt i juni et møte med skyggeministeren i Myanmar for kvinner, ungdom og barn. Møtet var viktig for å få et bedre innblikk i situasjonen i Myanmar og for å overbringe norske posisjoner. Delegasjonen var tydelig på at Norge fordømte alle former for vold mot sivile, og mente at makten måtte tilbakeføres til de demokratisk valgte lederne i landet.

Stortinget deltok på det ellevte parlamentariske partnerskapet Asia-Europas (ASEP) møte 16. november. Møtet skulle opprinnelig blitt avholdt i 2020 i Kambodsja, men ble utsatt ett år i håp om at man kunne gjennomføre møtet fysisk. Det ble dessverre ikke mulig, og Kambodsja arrangerte derfor et digitalt møte hvor tema var å styrke samarbeidet knyttet til fred og utvikling i kjølvannet av koronaviruset. Over 30 land deltok. Stortingets delegasjon var aktiv i møtet og i forhandlingene om en slutterklæring. Delegasjonsleder Åslaug Sem-Jacobsen holdt innlegg i plenumssesjonen, mens Helge André Njåstad og Truls Vasvik holdt innlegg i hvert sitt panel. Hovedfokus for Stortingets delegasjon var viktigheten av multilateralt samarbeid, kvinners deltakelse i spørsmål om fred og sikkerhet, bærekraftig forvaltning av hav og koblingen mellom klima og sikkerhet.

Delegasjonens planer for 2022

ASEP/AIPA-delegasjonen vil i 2022 videreutvikle sitt samarbeid både med ASEP og AIPA.

For AIPA-arbeidet sin del vil det være viktig å konkretisere samarbeidet med de ti ASEAN-landenes parlamenter basert på de temaene som ble diskutert på oppstartsmøtet i februar 2021. Delegasjonen vil også se på muligheten for et arbeidsbesøk fra og til regionen. Sistnevnte vil være mulig når ASEP/AIPA-delegasjonen skal delta på den årlige AIPA-sesjonen i Kambodsja i september 2022. Stortinget har også signalisert at man vil være villig til å ta imot et arbeidsbesøk fra en felles AIPA-delegasjon dersom det skulle være aktuelt i løpet av året.

For ASEP-arbeidets del blir ASEP-sesjonen som var planlagt for 2022, forskjøvet til 2023, som en konsekvens av at 2020-sesjonen ble forskjøvet til 2021. Det vil istedenfor kunne være aktuelt med et bilateralt arbeidsbesøk til et viktig ASEM/ASEP-partnerland for å diskutere multilaterale og bilaterale spørsmål i 2022.

Både i ASEP- og AIPA-sammenheng vil delegasjonens fokus fortsatt være på overordnede felles verdier og interesser, som multilateralt samarbeid, FNs bærekraftsmål, representasjon og demokrati. I tillegg vil det være ønskelig å fokusere på konkrete politikkområder som klima og energi, hav, næringsliv og handel og kvinner og likestilling.

Oslo, den 14. januar 2022

Åslaug Sem-Jacobsen

delegasjonsleder