Søk

4. Stortingets debatt om nordisk samarbeid

Ingjerd Schou (H) var utenriks- og forsvarskomiteens saksordfører for stortingsmeldingen om nordisk samarbeid og delegasjonens årsrapport for andre halvår 2017 og kalenderåret 2018. Sakene ble behandlet under ett. Schou fremhevet Nordisk råds arbeid med nedbygging av grensehindringer for borgere i Norden, hvor siktemålet er å bringe de nordiske landene og myndighetene stadig tettere sammen og løse praktiske problemer for våre innbyggere. Schou sa arbeidet for å nå FNs bærekraftsmål 14 om havene ble særlig vektlagt under Stortingets presidentskap i Nordisk råd i 2018. Når det gjelder stortingsmeldingen om nordisk samarbeid viste Schou til ny visjon og målstruktur for Nordisk ministerråd. De tre strategiske hovedprioriteringene som presenteres i meldingen, er positive, sa hun. De tar hensyn til både store utfordringer vi står overfor, og områder der det faktisk er mulig å gjennomføre noe gjennom nordisk samarbeid. Dette gjelder et grønt Norden, et konkurransedyktig Norden og et inkluderende Norden. Schou sa at Norge har de beste forutsetninger for å spille en svært sentral rolle i arbeidet med å nå disse tre strategiske hovedprioriteringene, kanskje spesielt med tanke på målet om et grønt Norden.

Martin Kolberg (A) ga honnør til samarbeidsministrene for å ha drevet fram den nye visjonen og de tre strategiske prioriteringene for nordisk samarbeid. Han sa det var på sin plass med en opprydning i de ulike strategier og prioriteringer i det nordiske samarbeidet. Han beklaget, imidlertid, at Nordisk råd som sådant ikke har blitt konsultert i utarbeidelsen av en ny visjon og strategiske prioriteringer, men imøteså prosessen med konkretisering av strategien, hvor Nordisk råds presidium og utvalg skal gi sine innspill. Kolberg understreket at skatteregler og ulikheter i yrkeskvalifikasjoner er eksempler som vanskeliggjør mobilitet i Norden og målet om å gjøre Norden til verdens mest integrerte region. Han nevnte Nordisk råds strategi for samfunnssikkerhet og beredskap og sa at forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål spiller en stadig viktigere rolle i det nordiske samarbeidet. Angående det nordiske budsjettet på i overkant av 1 milliard norske kroner sa Kolberg at det ligger en forventning i den norske delegasjonen og Nordisk råd for øvrig om at det politiske handlingsrommet i budsjettet vil øke med den nye visjonen. Han fremholdt at politikerne har latt sekretariatet og embetsmennene styre altfor mye av utarbeidelsen av Nordisk råds budsjett.

Ketil Kjenseth (V) sa det nordiske lavutslippssamfunnet er en stor visjon, men også særdeles viktig, og at det er tatt mange viktige grep i det nordiske samarbeidet over lang tid. Han sa det er mulig å skape et bærekraftig Norden, og at det er mulig å bli den regionen i Europa som er best på sirkulærøkonomi. Han fremhevet arbeidet i Utvalget for et bærekraftig Norden om karbonfangst og -lagring. Han sa Svanemerket er en av de nordiske suksessene, og at åtte leverandører har fått lisens på at de har svanemerket drivstoff. Han nevnte finans og teknologi som viktige drivere i den grønne omstillingen og Nordic Environment Finance, som finansierte 124 nye grønne prosjekter bare i 2018. Han understreket at det også var viktig å få med den private kapitalen og pensjonskapitalen inn i arbeidet.

Torill Selsvold Nyborg (KrF) sa det parlamentariske samarbeidet er viktig for å sikre at den nordiske velferdsmodellen er bærekraftig over tid, og at løsninger på hvordan velferdsmodellen skal utvikles, må finnes i fellesskap med de nordiske landene. Hun sa at noe av det mest dynamiske nordiske samarbeidet er innenfor forsvar, sikkerhet og beredskap. Samtidig understreket hun at kulturområdet må løftes tydeligere frem i Nordisk råd, da det bidrar til å styrke felles identitet og forståelse mellom de nordiske landene.

Statsråd Jan Tore Sanner (H) sa Norge har vært pådriver i arbeidet med en ny visjon og nye strategiske prioriteringer for Nordisk ministerråd, med mål om et tydeligere og mer effektivt samarbeid. Han redegjorde for de tre nye strategiske prioriteringene som først vil få full virkning for Ministerrådets budsjett og aktiviteter fra 2021. Han viste til hovedtema under Nordisk råds sesjon i 2018 om de nordiske lands evne til å hindre fremmede aktørers forsøk på å påvirke våre samfunn og demokratiske prosesser, arbeidet med samfunnssikkerhet og behovet for et styrket nordisk beredskapssamarbeid. Sanner sa det er viktig at de nordiske landene kan bruke sine respektive fortrinn til å møte dagens utfordringer, og at samarbeidet skal være relevant og nyttig for Nordens innbyggere og næringsliv.

Martin Kolberg sa at verken Nordisk ministerrådet eller Nordisk råd klarer å ta en god politisk styring med det nordiske budsjettet, og at det er vanskelig å holde oversikt over hva pengene reelt sett går til. Statsråd Jan Tore Sanner sa at reformarbeidet og budsjettarbeid henger sammen, og at litt av utfordringen i det nordiske samarbeidet har vært at man har lagt den ene satsingen oppå den andre og ikke fått til tydeligere prioriteringer. Han mente at ny strategi ga muligheter for å lykkes med å skape større rom for viktige politiske prioriteringer i forbindelse med budsjettarbeidet, og at det til syvende og sist er politikernes ansvar å få det til.

Martin Kolberg sa videre at man ofte føler at Ministerrådet ikke har tilstrekkelig respekt for Nordisk råds vedtak, hvor Nordisk råd kan fatte et enstemmig vedtak som allikevel blir lagt til side. Statsråd Jan Tore Sanner sa at både samarbeidsministrene og de enkelte ministerrådene selvsagt må lytte til de vedtak og innspill som kommer fra Rådet, og at vedtakene skal få en grundig prosess og vurdering før man eventuelt går videre med dem, eller legger dem bort.

Ketil Kjenseth viste til den danske pensjonskassen, ATP, som har vist stor interesse for å investere i grønne muligheter og grønn omstilling, og sa at regjeringene og Ministerrådet har ambisjoner om et nordisk ministermøte om utvikling av grønne finansmarkeder. Han spurte om hva som var veien videre for dette. Statsråd Jan Tore Sanner sa at det vil være naturlig at dette følges opp enten overfor finansministeren eller klima- og miljøministeren i arbeidet med å konkretisere tiltak under de nye strategiske prioriteringene.

Bente Stein Mathisen (H) sa det er stor støtte til det nordiske samarbeidet i befolkningen. Klimautfordringer, globalisering, digitalisering og en uforutsigbar internasjonal situasjon gjør at Norden har mye å tjene på et effektivt og målrettet samarbeid på tvers av landene, sa Mathisen. Hun sa reformarbeidet i Nordisk ministerråd og Nordisk råd har hatt som mål å sikre et fokusert og effektivt samarbeid med større relevans og budsjettmessig fleksibilitet. Hun sa et viktig innsatsområde innenfor velferd er det nordiske samarbeidsprogrammet om inkludering av flyktninger og innvandrere. Det har fokusert på å få til en god inkludering i arbeidslivet, å dele erfaringer om hvordan man kan legge godt til rette for bl.a. mottak av enslige mindreårige flyktninger, og å utfordre sivilsamfunnets rolle i integreringen. Innenfor inkludering har det også vært fokusert på hindringene som personer med funksjonsnedsettelser opplever i møte med arbeidslivet og samfunnet for øvrig. Hun fremhevet arbeidet med velferdsteknologi og e-helse og at Norden, med sine 26–27 millioner innbyggere, har et pasientgrunnlag som er mer interessant for forskning enn hvert land for seg. Hun sa at antibiotikaresistens er en av de største helseutfordringene verden står overfor, hvor det hvert år dør 350 000 mennesker i Europa på grunn av resistente bakterier, og fremhevet Nordisk råds arbeid på dette feltet.

Hårek Elvenes (H) sa det nordiske forsvarssamarbeidet blir stadig viktigere i en situasjon der Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet. Han viste til forsvarsattaché-stillingen som ble gjenopprettet i Stockholm og Oslo i 2017, ukentlige øvelser av luftforsvaret i de tre nordiske landene på Nordkalotten og avtalen som gjør det mulig å kunne lande på hverandres flyplasser. Han sa det er viktig å presisere at dette er et supplement til NATO, som er bærebjelken i norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Jorodd Asphjell (A) sa han som president i det parlamentariske Østersjøsamarbeidet har fulgt opp arbeidet i Nordisk råd på havområdet. Han fremhevet viktigheten av lovsamarbeidet innen Norden om nedbyggingen av grensehindre, og at dette bør samordnes mere. Han sa Utvalget for kunnskap og kultur har arbeidet med frafall i videregående skole, større satsing på yrkesfag og en godkjennelsesordning for ulike yrkesspesifikasjoner mellom de nordiske land. Han viste til Nordplus, som hvert år gir 10 000 innbyggere i Norden og Baltikum muligheten til livslang læring. Han sa kulturområdet kanskje er det området som binder oss mest sammen, og understreket viktigheten av nordiske prosjekter for å fremme kultur og ulike kulturformer på tvers av grensene. Han nevnte et initiativ for å støtte en søknad om VM i fotball for kvinner i Norden. Han fremholdt at det er et arrangement som kan være bærekraftig, bidra til likestilling og fremme kvinners kamp for en mer rettferdig oppmerksomhet i idretten.

Marianne Synnes Emblemsvåg (H) sa prinsippet om livslang læring og framtidens kompetanse står sentralt i det nordiske samarbeidet på utdanningsområdet, og at gjensidig anerkjennelse av utdanning og yrkeskvalifikasjoner på tvers av de nordiske landene er viktig å få på plass. Hun fremhevet også at Utvalget for kunnskap og kultur ønsker et samarbeid om digitalisering på utdanningsområdet gjennom utveksling og god praksis for ny pedagogikk, informasjon om utdanningsmuligheter og stimulering av en mer åpen og fleksibel tilgang til læring i Norden. Hun sa en felles nordisk satsing er viktig for å bygge en forsknings- og utdanningskompetanse av internasjonal kvalitet og styrke, og at styrket mobilitet, forskerutdanning og forskernettverk, bl.a. for yngre forskere, er viktig i så måte. Hun sa samarbeid om biobanker, sosiale register og kliniske multisenterstudier på tvers av de nordiske landene er avgjørende, og viste til at Nordisk råd i 2019 vedtok et enstemmig forslag om å etablere en felles nordisk etisk komité for godkjenning av kliniske studier.

Stein Erik Lauvås (A) sa de nordiske landene er hverandres viktigste handelspartnere, men at potensialet er større dersom man bygger ned grensehindrene ytterligere. Han sa den nye visjonen om at Norden skal bli verdens mest bærekraftige og integrerte region innen 2030, er glimrende, og at en grunnleggende forutsetning for å oppnå dette er at folk og gods må kunne forflytte seg effektivt og miljøvennlig mellom våre land. Han viste til at et enstemmig Nordisk råd har vedtatt 15 punkter for effektiv planlegging, strategisk samarbeid, finansieringsmuligheter og politisk forpliktende samarbeid for transport i Norden, og at ett av punktene er at man gjenoppretter et ministerråd for transport. Han viste til at svaret fra Ministerrådet ikke var tilfredsstillende. Han nevnte også at Nordisk råd enstemmig vedtok at man skulle ha et nordisk fond for å finansiere grensekryssende utredninger, og viste til at svaret fra Ministerrådet var kort og avfeiende. Statsråd Jan Tore Sanner sa angående et eget ministerråd for transport at de nordiske samferdselsministrenes vurdering så langt er at den uformelle kontakten de har, fungerer godt. Videre sa han at det som del av reformarbeidet er naturlig at man også vurderer den strukturen som man jobber innenfor.