Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Innhold
Stortingets delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP) for valgperioden 2013–2017 besto av:
Medlemmer
Varamedlemmer
Irene Johansen (H), leder*
Fredric Holen Bjørdal (A)
Ove Trellevik (H), nestleder
Sylvi Graham (H)
Christian Tybring-Gjedde (FrP)
Line Henriette Hjemdal (KrF)
*Christian Tybring-Gjedde trakk seg fra vervet som delegasjonsleder 24. januar 2017, Irene Johansen tok over som leder for resten av perioden.
Den nye delegasjonen for valgperioden 2017–2021 konstituerte seg 25. oktober 2017 og består av:
Elin Rodum Agdestein (H), leder
Cecilie Myrseth (A)
Helge André Njåstad (FrP), nestleder
Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)
Torstein Tvedt Solberg (A)
Ove Trellevik (H)
Stortinget opprettet 18. juni 2015 delegasjonen til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa, Asia-Europe Parliamentary Partnership (ASEP). ASEP er et parlamentarisk forum knyttet til dialogen som er etablert på regjeringsnivå mellom Europa og Asia om politiske, økonomiske og kulturelle spørsmål (det såkalte ASEM-samarbeidet).
ASEM ble etablert i 1996 av EU og Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) sammen med Kina, Japan og Sør-Korea. Siden 1996 er samarbeidet betraktelig utvidet og teller nå 52 partnere. Norge ble tatt opp som medlem sammen med Sveits og Bangladesh i 2012. Som en direkte konsekvens ble Stortinget invitert til å delta i ASEP, som består av nasjonale parlamentarikere fra alle ASEM-landene og fra Europaparlamentet.
Deltakelse i ASEP har skapt en god plattform på Stortinget for parlamentarisk kontakt med asiatiske land og økt kompetanse om Asia. Den økonomiske og geopolitiske utviklingen i Asia, Kinas rolle i regionen og globalt, og de asiatiske landenes økte innflytelse i multilaterale fora, særlig i klima- og handelsavtaler, har stadig økende betydning for norsk politikk. Norges vektlegging av samarbeidet i regionen, både som sektor-dialogpartner i ASEAN, gjennom EFTA (handel), og ikke minst med nye relasjoner til Kina, gjør at også Stortinget er direkte berørt.
I ASEP er det kun sesjon annethvert år, og i 2017 var det ingen sesjon. Delegasjonen hadde likevel noe aktivitet i 2017: I mars holdt delegasjonsleder Irene Johansen innlegg i Utenriksdepartementets Asiaforum, hvor også ASEM- og ASEP-samarbeidet ble markert. Johansen tok også imot et parlamentarikerbesøk fra India.
Etter stortingsvalget avholdt den nye delegasjonen konstituerende møte, og i november møtte delegasjonen politisk ledelse i UD ved statssekretær Marianne Hagen, som redegjorde for regjeringens erfaringer fra ASEMs utenriksministermøte i Myanmar og UDs arbeid opp mot Asia generelt.
I januar avholdt ASEP-delegasjonen et oppstartsseminar med forskere fra NUPI, PRIO og IFS om de viktigste utviklingstrekkene i Asia og Asias globale rolle.
Hovedaktiviteten i 2018 er ASEP-sesjonen i Brussel med Europaparlamentet som vertskap. Møtet vil finne sted i løpet av sommeren, i forkant av regjeringenes ASEM-toppmøte.
Oslo, den 31. januar 2018
Elin Rodum Agdestein
delegasjonsleder