7.1 Aktuelt tema (Ukraina/Russland)

Den politiske situasjonen i Europa etter krisen i Ukraina og Russland medførte at Nordisk råds president Karin Åström og visepresident Hans Wallmark på kort varsel foretok en rundtur til de baltiske parlamenter samt de to kamre i Polens parlament medio mars 2014, for å drøfte den politiske situasjonen i regionen og knytte parlamentarisk kontakt. På bakgrunn av inntrykk fra rundturen foreslo presidentskapet å sette et aktualitetspunkt til debatt i plenum på dagsordenen under sesjonen i Akureyri 8. april.

Den politiske situasjonen i Ukraina forlenget således Nordisk råds temasesjon i Akureyri. Det var enighet på tvers av partigrensene om at den prekære situasjonen i øst er et anliggende for det nordiske samarbeidet. Nordisk råd vedtok deretter en uttalelse med tittelen «Nå gjelder det å holde fast ved folkeretten, demokratiet og menneskerettighetene». (Se vedlegg 2.)

Nordisk råds presidium fortsetter kontakten med kollegaer fra andre parlamentarikerforsamlinger pga. situasjonen, og hvordan dette berører landene i Russlands ytterkant. Blant annet ble det avholdt et møte med Baltisk forsamling og Visegrad-landene i Stockholm i juni.

7.2 Temadebatt om bærekraftig utnyttelse av naturens ressurser

Det ble særlig debatt etter den islandske fiskeriministerens redegjørelse fra ministerrådet om status for fiskerikonfliktene om fordelingen av sild og makrell. Flere av delegasjonens medlemmer gikk på talerstolen for å forsvare Norges posisjon og erklære glede over at det hadde lyktes EU, Færøyene og Norge å få i stand en avtale om makrellfisket.

En rekke medlemsforslag ble også behandlet som for eksempel kriterier for bærekraftig gruveindustri, smart nordisk elektrisitetsnett og fiskeoppdrett i lukkede anlegg.

7.3 Andre saker

Den sosialdemokratiske gruppe og Den venstresosialistiske gruppe fremmet et forslag om økt fokus på arbeidstakernes rettigheter. Sett i lys av utviklingen i verden og Europa, med finanskrise, stor arbeidsløshet og uro rundt arbeidstakeres rettigheter, ble Nordisk ministerråd anbefalt å arrangere en konferanse med fokus på sosial dumping og arbeidstakerrettigheter. Forslaget ble ikke vedtatt.

Nordisk råd vedtok et forslag rettet til Nordisk ministerråd om å sørge for et oversyn av den nordiske skatteavtale, for å sikre at myndighetene forvalter regelverket likt, og at borgerne får tydelig og korrekt informasjon.

Barn og barns vilkår er en av kjernesakene i det nordiske samarbeidet, og under temasesjonen ble et forslag om å styrke barnerettsperspektivet i Nordisk ministerråds arbeid vedtatt. Et utvalgsforslag om å innføre et kvalitetsmerke for likebehandling og likestilling i barnehager og skoler ble også behandlet. Forslaget som er rettet til ministerrådet, inneholdt flere tiltak for å styrke likebehandling av kjønn i barnehage og skole.. Fremskrittspartiet reserverte seg mot forslaget om å innføre en merkeordning i skoler og barnehager. Forslaget ble vedtatt.

Til behandling var også et forslag fremmet av Kultur- og utdanningsutvalget, med fokus på tiltak som legger til rette for et aktivt friluftsliv for barn og unge. I forslaget bes Nordisk ministerråd blant annet om å markere Nordisk friluftsår i 2015, i det danske formannskapsprogrammet, samt redegjøre for sine planer ved høstsesjonen 2014.

Nordisk råd har i likhet med Nordisk ministerråd som ambisjon å være en effektiv og politisk relevant organisasjon. Nordisk råd har derfor gjennom rådets kontrollkomité sett på hvordan rådet arbeider og hvordan delegasjonene forankrer det nordiske samarbeidet i de nasjonale parlamentene, med mål om å styrke rådets anbefalinger som politiske instrumenter. Kontrollkomiteen la fram en redegjørelse og oversikt over ulike tiltak og ideer til forbedringer, basert på de nasjonale sekretariatenes rapporteringer, og med en anbefaling om regelmessige gjennomganger av det nordiske samarbeidet for å fremme effekten av rekommandasjoner, i alle rådets organer og nasjonale sekretariater.