Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen på balkongen 17. mai 2020. Foto: Stortinget.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen på balkongen 17. mai 2020. Foto: Stortinget.

Dette skjedde på Stortinget 17. mai

På grunnlovsdagen for 200 år siden sendte Stortinget et brev til regjeringen med beslutningen om det nye norske flagget. Den 17. mai viste Stortinget frem originalutkastene til flagg som ble vurdert da Norge skulle få eget flagg.
– Vi er så glade for å markere flaggets jubileum i år. Det gir oss en flott ramme rundt en annerledes feiring, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.
 
Utkastene ble for anledningen utstilt i Eidsvollsgalleriet i Stortinget, og ble formidlet via Stortingets sosiale medier-kanaler, blant annet gjennom en direktesending på Facebook på formiddagen.
 
Tradisjonen tro la stortingspresidenten ned kranser ved Nasjonalmonumentet og Kong Haakon VII-statuen. Det ble også lagt ned blomster ved Christian Frederik-statuen utenfor Stortinget. 
 
 
Også i år var barnetoget avlyst, dermed ble det ingen elever stortingspresidenten kunne vinke til fra balkongen. I stedet var to elever ved Ruseløkka skole, som skulle gått først i toget, invitert til Stortinget for å delta i markeringen av flagget 200 år.
 
– Flagget er, sammen med Grunnloven som vi feirer hver 17. mai, våre viktigste samlende symboler. De uttrykker fellesskap, frihet og folkestyre, og i dag håper jeg mange vil vifte ekstra med flagget og reflektere over verdiene som vi både feirer og som vi har et stort ansvar for å ta vare på, sa Trøen. 
 
Bilder fra 17. mai-feiringen er publisert på Flickr, og kan benyttes fritt mot kreditering.

Sist oppdatert: 18.05.2021 08:27