Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden
Olemic Thommessen og Maria Lohela i Eidsvollsgalleriet på Stortinget i anledning finlandsseminaret 26. januar 2017. Foto: Stortinget.

Olemic Thommessen og Maria Lohela i Eidsvollsgalleriet på Stortinget i anledning finlandsseminaret 26. januar 2017. Foto: Stortinget.

Offisielt besøk til Finland

Stortingspresident Olemic Thommessen er på offisielt besøk i Finland 28.−30. mars. Parlamentspresidenten i den finske Riksdagen, Maria Lohela, er vertskap for besøket.

Thommessen og Lohela skal blant annet diskutere norsk-finsk samarbeid knyttet til Norden, nordområdene og østersjøsamarbeidet. Felles engasjement for fortsatt demokratiutvikling i øst, i land som Ukraina og Georgia, står også på agendaen.

– Norge og Finland er både like og forskjellige. Vi deler mange felles interesser og det nordiske fellesskapet er viktig for oss begge. Samtidig har vi ulik historie og kultur, noe som gjør at vi kan lære av hverandre. Finland beriker det skandinaviske, sier Thommessen.

I tillegg til møter i Riksdagen skal Thommessen møte sentrale medlemmer av den finske regjeringen, deriblant statsminister Juha Sipilä og utenriksminister Timo Soini. Tema for møtene er blant annet felles interesser i arktisk, forholdet til Russland og Nordens posisjon i Europa.

Tett og godt samarbeid

Det siste året har Lohela og Thommessen møttes flere ganger. Lohela var på offisielt besøk til Norge i juni 2016, og besøkte Stortinget på nytt 26. januar i år. Da markerte Stortinget Finlands 100 år som selvstendig stat, med et eget seminar om forholdet mellom Norge og Finland.

Les mer om Lohelas offisielle besøk til Norge.

Les mer om finlandsseminaret.

– Vi har et tett og godt samarbeid oss nordiske parlamentspresidenter i mellom, og fungerer på mange måter som et kollegium, sier Thommessen.

Samarbeid mellom de nordiske parlamentene er viktig. Vi har felles verdigrunnlag og interesser, og er derfor sentrale samarbeidspartnere både bilateralt, i nordisk sammenheng og i internasjonale fora.

Sist oppdatert: 29.03.2017 10:20
: