Finlands parlamentspresident besøkte Stortinget 15. juni 2016. Foto: Stortinget.

Finlands parlamentspresident besøkte Stortinget 15. juni 2016. Foto: Stortinget.

Diskuterte utfordringene Europa deler

Felleseuropeiske utfordringer, som migrasjon og arbeidsledighet – men også Finlands 100-årsjubileum i 2017, var temaer da den finske parlamentspresidenten Maria Lohela besøkte Stortinget onsdag 15. juni.

Se bilder fra besøket på Flickr. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

Finlands parlamentspresident er på offisielt besøk til Norge. Onsdag 15. juni møtte hun stortingspresident Olemic Thommessen, utenriks-og forsvarskomiteen og første visepresident Marit Nybakk på Stortinget.

– Et nært forhold

– De nordiske landenes parlamentsledere møtes jevnlig. Det betyr mye at vi har gode og nære relasjoner. Det er viktig å møtes fordi vi får kunnskap om hvordan det finske parlamentet forholder seg til aktuelle saker som angår oss, og som dominerer den europeiske politiske debatten – som for eksempel demokratiutviklingen i Ukraina og migrasjon, sier stortingspresident Olemic Thommessen etter møtet med Lohela. 

– Vi snakket også om Arktis. Her er det viktig at de nordiske landene koordinerer seg og er aktive, legger han til.

Finland 100 år i 2017

I møtet mellom de to parlamentspresidentene lanserte Thommessen et forslag om et seminar i regi av Stortinget i starten av Finlands jubileumsår. Dette ble varmt mottatt av Lohela, som gjerne vil komme tilbake til Oslo, da med en gruppe yngre medlemmer av Riksdagen. Hun mener det er viktig at yngre mennesker i Finland får en sterkere bevissthet om verdien av nordisk samarbeid.

Thommessen og Lohela møtes igjen i forbindelse med NB8-møtet i august, der parlamentspresidentene fra de nordiske og baltiske landene møtes, og i forbindelse med ECPP-konferansen i september, som er et toppmøte for europeiske parlamentspresidenter. Thommessen mener torsdagens møte var en god forberedelse til de kommende seansene.

– Interessant om debatten i Riksdagen

På Stortinget hadde den finske parlamentspresidenten også et møte med utenriks- og forsvarskomiteen. Blant temaene var Finlands 100–års jubileum, migrasjon, forholdet til Russland, Brexit og fremtiden til EU, debatten rundt finsk medlemskap i NATO, samarbeidet i nord og Finlands høye kvalitet på utdanning.

– Som vår nabo står Finland overfor mange av de samme utfordringene som oss, derfor er det svært interessant for komiteen å høre hvordan den politiske debatten arter seg i den finske Riksdagen, sier komitéleder Anniken Huitfeldt (Ap) etter møtet.

– Å besøke Norge er som å møte et nært medlem av familien. Norge og Finland er like på så mange måter, og vi deler de samme verdiene. Jeg ser frem til å videreutvikle vårt forhold, som allerede er nært, sier Lohela.

Den finske parlamentspresidenten fortsetter sitt offisielle besøk til Norge torsdag 16. juni med blant annet audiens på Slottet og møte med EØS og EU-minister Elisabeth Aspaker, som også er nordisk samarbeidsminister.

Se også

Finlands parlamentspresident til Stortinget.


Sist oppdatert: 15.06.2016 21:49