Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden
Utenriks- og forsvarskomiteens leder Anniken Huitfeldt og Ukrainas president Petro Porosjenko under hans besøk på Stortinget 18. oktober 2016. Foto: Stortinget.

Utenriks- og forsvarskomiteens leder Anniken Huitfeldt og Ukrainas president Petro Porosjenko under hans besøk på Stortinget 18. oktober 2016. Foto: Stortinget.

Mer åpenhet og debatt

Enhver regjering må ha støtte i Stortinget for sin utenrikspolitikk. – I tiden fremover bør Stortinget vurdere hvordan saker som diskuteres bak lukkede dører i større grad kan bli kjent for offentligheten, mener lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt. 

Selv om regjeringen utøver utenrikspolitikken, spiller Stortinget en viktig konstitusjonell rolle gjennom lovgivning, budsjett og ulike former for debatt. Et eksempel er redegjørelsen om Norges innsats i Afghanistan, som ble gjennomført i januar i år. Det er gjennom arbeidet i utenriks- og forsvarskomiteen (UFK) at Stortinget først og fremst gir føringer og signaler til regjeringen i utenrikspolitikken.

Lukkede dører

Samtidig har regjeringen mulighet til å søke støtte i viktige og følsomme saker gjennom konsultasjon i den utvidede utenriks- og forsvarskomite (DUUFK). Møtene går for lukkede dører, og referatene er ikke tilgjengelige for offentligheten før etter 30 år. I denne komiteen sitter alle medlemmene av UFK, i tillegg møter de parlamentariske lederne og stortingspresidenten.

– I den utvidede kan regjeringen drøfte saker i fortrolighet med Stortinget, dele gradert informasjon og dermed sikre grundigere diskusjon om dilemmaene ved ulike utenrikspoliske veivalg. Det er behov for et slikt forum, men det skal ikke brukes mer enn nødvendig. Dersom det er mulig, skal sakene tas i åpent storting, sier lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap).

– Mer åpenhet

Når Stortinget nå markerer at det er 100 år siden at det ble opprettet en spesialkomité for utenrikssaker, forløperen til dagens UFK, mener komitélederen at dette gir en anledning til å diskutere hva lukkede versus åpne møter har å si for utenrikspolitikken.

Nylig redegjorde utenriks- og forsvarsministeren i Stortinget om Norges 14 år lange militære og humanitære engasjement i Afghanistan. Godal-utvalgets Afghanistan-utredning anbefaler at den norske deltakelsen burde vært mer diskutert i offentligheten.

– Det mener jeg vi må følge opp, fremholder Huitfeldt.

– Jeg mener at det er riktig at utenrikspolitiske beslutninger kan tas av regjeringen etter konsultasjon i den utvidede komité med Stortinget. Samtidig mener jeg slike beslutninger i større grad bør ledsages av debatter i åpent storting. Sender vi soldater ut på vegne av Norge, trenger vi en åpen og kritisk debatt, selv om regjeringen ikke kan dele all informasjon med offentligheten, legger hun til.

Sist oppdatert: 19.01.2017 16:31
: