Nysgjerrige på norsk likestilling
Likestilling var gjennomgangstema i presidentskapets møter med japanske parlamentarikere.
Presidentskapet er på offisielt besøk i Japan. I ulike møter med japanske parlamentarikere har likestilling vært en rød tråd.
– Det er stor avstand mellom Japan og Norge når det gjelder kvinners deltakelse i arbeidsliv og politikk, slår femte visepresident Line Henriette Hjemdal fast etter et møte med parlamentets tverrpolitiske gruppe i Diet (det japanske parlamentet), som arbeider med likestillingsspørsmål.
– Ønsket om et mer likestilt samfunn mellom kvinner og menn i Japan må følges opp av utbygging av velferdsordninger som fødselspermisjon og barnehageplasser. I tillegg må heve lønningene slik at familieliv og arbeid kan kombineres, og ikke minst må det finne sted en kulturendring som verdsetter kvinners deltakelse i arbeidslivet. Dette gjelder kvinnene selv like mye som menn, sier hun.
I morgen er det 8. mars, og dagen før kvinnedagen har likestilling vært tema – både i møtet med den tverrpolitiske gruppen, men også i møte med parlamentspresidenten og andre parlamentarikere.
Store utfordringer
Japan står overfor store utfordringer når det gjelder å styrke kvinners stilling i samfunnet generelt. I nasjonalforsamlingen er det kun 12 prosent kvinner. En av utfordringene er at mange høyt utdannede kvinner slutter å jobbe etter å ha fått barn, og at menn ofte jobber så lange dager at de verken kan eller vil delta aktivt i husarbeid og barneoppdragelse.
Den tverrpolitiske gruppen viste stor interesse for hvilke erfaringer man hadde gjort seg i Norge for å fremme likestilling. Michiyo Takagi fra partiet Komeito spurte hva som hadde ført til et gjennombrudd for kvinners deltakelse i samfunnet og det politiske liv i Norge.
– Å fortelle kolleger fra Diet om våre norske erfaringer fra slutten av 1800-tallet og opp til i dag er verdifull meningsutveksling mellom parlamentarikere. Ikke en eneste dag, verken i Japan eller i Norge, kan vi hvile på likestillingens laurbær. Morgendagens kamper bør tas i dag, sier Hjemdal.
«Likestilling må arbeides frem»
Fjerde visepresident Ingjerd Schou mener at utfordringene Japan står overfor, tydelig viser at 8. mars er en viktig dag.
– Besøket i Japan understreker at demokrati, menneskerettigheter og likestilling er vel verdt å kjempe for i alle land. 8. mars er dagen for å markere, men hver og en må arbeide for at kvinner og menn skal ha samme muligheter, rettigheter og plikter i å bygge nasjoner og sikre likestilling. Noen land har mer arbeid å gjøre enn andre, men mål og verdier må holdes i hevd, sier fjerde visepresident Ingjerd Schou.
Besøkte Underhuset
I Underhuset i den japanske nasjonalforsamlingen ble presidentskapet tatt imot av parlamentspresident Tadamori Oshima. I tillegg til å understreke at Norge og Japan hadde et godt forhold som burde utvikles videre, var også han opptatt av mangelen på kvinner i politikken spesielt.
– Likestilling er ikke noe som bare kan vedtas politisk. Dette handler om holdningsendringer på en lang rekke områder. Det er derfor viktig og nødvendig at kvinnene selv presser utviklingen fremover. De politisk bestemte ordningene som i dag er avgjørende for å lykkes i bred deltagelse i arbeidslivet har kommet etter mange års hard politisk innsats fra kvinner i og utenfor partigruppene. Her bør ikke minst dagens kvinnelige parlamentarikere i Japan utfordres. Det var et av mine budskap til parlamentarikerne, sier stortingspresidenten.
I forbindelse med presidentskapets offisielle besøk til Japan møtte stortingspresident Olemic Thommessen og et nesten samlet presidentskap det japanske parlamentets tverrpolitiske gruppe som arbeider med likestillingsspørsmål. Temaet for lunsjen var kvinners deltakelse i samfunns- og yrkeslivet.
Stortingspresidenten viste avslutningsvis til at det hadde funnet sted en omfattende holdningsendring hos både menn og kvinner siden 1960-tallet.
Se også
Bilder fra besøket
Sterkt møte med Hiroshima
Presidentskapet til Japan