Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen la ned krans ved minnesmerket over ofrene for atombomben i Hiroshima søndag 6. mars. Foto: Stortinget.

Sterkt møte med Hiroshima

Katastrofen som rammet Hiroshima i 1945 var overskriften på presidentskapets andre dag i Japan.

Se bilder fra besøket. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

– Med meldinger om prøveutskyting av rakett fra Nord-Korea i Øst-Kina-havet er det fortsatt svært påkrevd å arbeide for nedrustning og lytte til tidsvitner. Bomben som rammet Hiroshima skapte grusom menneskelig smerte, som ikke bare berørte en generasjon, men fortsatt setter spor med tanke på kreft og fertilitet, sier fjerde visepresident Ingjerd Schou etter en dag i Hiroshima.

For snart 71 år siden slapp amerikanske styrker atombomben over Hiroshima. Søndag 6. mars var presidentskapet i byen i forbindelse med sitt offisielle besøk til Japan.

– Befolkningen i Hiroshima opplevde det umenneskelige da atombomben ble sluppet over byen. Det er et vanskelig minne, men vi må ikke glemme det som skjedde, vi må fortsette å fortelle historien, sa Yasuyoshi Komizo, styreleder ved Hiroshima Peace Culture Foundation og generalsekretær i Mayors for Peace da han møtte presidentskapet.

Tredje visepresident Svein Roald Hansen, fjerde visepresident Ingjerd Schou og femte visepresident Line Henriette Hjemdal foran minnesmerket over ofrene for atombomben. I bakgrunnen er Minnedomen. Foto: Stortinget.

Besøkte fredsmuseet

Bomben som ble sluppet over Hiroshima drepte minst 120 000 mennesker umiddelbart. I tiden som fulgte døde rundt dobbelt så mange mennesker av ulike skader, som direkte stråling og inntak av radioaktivt forurenset mat og drikke.

Under besøket fikk presidentskapet se Hiroshima Peace Memorial Museum, som blant annet viser bilder fra 1945, samt gjenstander og klær som tilhørte ofrene.

– Verdenssamfunnet står overfor utfordringer i dag knyttet til voldelig ekstremisme. Det er viktig at mennesker kommer sammen for å jobbe frem felles verdier og gjensidig forståelse. Vi må utfordre verdens ledere til å ta modige avgjørelser, sa Komizo, som viste rundt i museet.

Andre visepresident Kenneth Svendsen og stortingspresident Olemic Thommessen ved Minnedomen, et av få bygg som sto igjen etter at atombomben traff Hiroshima. Foto: Stortinget.

Møtte 78 år gammelt offer

Stortingspresident Olemic Thommessen la ned krans ved minnesmerket over ofrene til atombomben. Her var Hiroshimas borgermester Kazumi Mitsui til stede.

Presidentskapet fikk også anledning til å snakke med et av ofrene fra 1945, i dag 78 år gamle Keiko Ogura, som fortalte sin historie.

– Keiko Ogura hadde et sterkt budskap til oss alle om å tenke på barn. Blant annet derfor hadde hun begynt å fortelle sin historie fra den grusomme dagen 6. august 1945. Sammen med fredssenterets mange programmer ønsker hun å lære opp neste generasjon i hva som skjedde og hva som ikke må skje igjen. For meg ble det et sterkt møte og en sterk påminnelse om at kunnskap og dialog mellom ulike land er viktig for å skape felles verdier, slik at 6. august 1945 ikke skjer igjen, sier femte visepresident Line Henriette Hjemdal.

– Besøket i Hiroshima og møtet med Keiko Ogura, som var seks år da atombomben tok livet av 120 000 i byen momentant, er en sterk påminnelse om de forferdelige menneskelige og humanitære konsekvensene av atomvåpen. Det gir en forpliktelse til å arbeide videre for nedbygging av atomvåpenarsenalene og på sikt, få enighet om at også dette masseødeleggelsesvåpenet settes på forbudslista, sier tredje visepresident Svein Roald Hansen.

Under besøket til Hiroshima ble det også tid til å ta en nærmere titt på Minnedomen, restene av et av de få byggene som ikke ble fullstendig ødelagt av bomben, og som nå står som et minnesmerke over bombingen av byen.

Skal møte statsministeren

På sitt offisielle besøk til Japan har presidentskapet vært til stede under åpningen av butikken Norwegian Icons og de har møtt norske og japanske forskere og studenter i Kyoto.

I sitt videre program står møte med statsminister Shinzo Abe, møter med parlamentspresidentene i begge hus og et møte med norsk næringsliv på programmet. I tillegg skal stortingspresidenten i audiens hos keiser Akihito.

Stortingets første visepresident Marit Nybakk er ikke med til Japan, slik at Stortinget har en fungerende president i Norge.

 

Stortingets presidentskapet i samtale med 78 år gamle Keiko Ogura, som overlevde atombomben i 1945. På kartet viser hun hvor hun og familien bodde på det tidspunktet. Foto: Stortinget.Stortingets presidentskapet i samtale med 78 år gamle Keiko Ogura, som overlevde atombomben i 1945. På kartet viser hun hvor hun og familien bodde på det tidspunktet. Foto: Stortinget.

Les også

Stortingets presidentskap besøker Japan.

Sist oppdatert: 06.03.2016 15:01
: