Byggearbeid på Wessels plass
Siden august har Wessels plass vært et inngjerdet anleggsområde i forbindelse med rehabiliteringen av Prinsens gate 26. I tiden som kommer skal det utføres imponerende ingeniørkunst bak de høye gjerdene.
At den mektige fasaden ikke endrer karakter under prosjektets gang kan gi inntrykk av at det ikke skjer fundamentale forandringer på eiendommen. Det inntrykket lyver. Det som skjer er spektakulært.
– De færreste er klar over at det bak de høye gjerdene vil foregå ganske imponerende byggetekniske øvelser, sier seniorrådgiver Øyvind Svilosen, Stortingets prosjektsjef.
Et tynt skall står igjen
– Fasaden på Prinsens gate 26, bygget som blant annet huset Halvorsens Conditori, er regulert som bevaringsverdig og skal følgelig tas vare på. Bygget er delvis reist på alunskifer, som sveller når det kommer i kontakt med luft. Dette har medført store skader på fundamenter og bygningsdeler, sier han.
– I tillegg har vi behov for å sikre bygningen. Begge forholdene medfører at vi må gjøre omfattende rivearbeider. Kjernen i bygget – etasjeskillene, ventilasjon, trappesjakter, heissjakter, belysning, ja hele innmaten, skal rives. Med andre ord skal alt som støtter opp byggets fasade fjernes, kun bygningshuden står igjen, forsetter Svilosen.
Fjerne grunnmur
– Byggets fundament må også skiftes. I dag er det én kjelleretasje i bygget. Når vi er ferdige skal det være to fulle kjellere under anlegget. Disse skal integreres med kjellerstrukturen i nabobyggene og den under Wessels plass. I tillegg skal det bygges nytt post- og varemottak med ny adkomsttunnel. Det innebærer å rive eksisterende grunnmur under hele bygget, grave ned til vel 10 meter under gateplan hvor mye av grunnen består av alunskifer, og støpe ny grunnmur opp til dagens grunnmursnivå, informerer han.
Ekstreme krav
Det er betydelige dimensjoner i dette prosjektet – den 25 meter høye verneverdig fasaden er 40 meter lang, 20 meter dyp og den veier bortimot 1165 tonn.
I tillegg kan det nevnes at mørtelen som limer teglsteinene fra 1880 sammen er betydelig dårligere bindemiddel enn dagens sement. Denne kolossen skal balansere på 25, vel 10 meter høye peler, uten grunnmur eller avstivning i form av etasjeskiller og tak.
130 tonn fasadepryd
For å sikre og ha kontroll på fasaden til ny innmat er på plass må den avstives med omtrent 130 tonn stål, som vil fungere som et slags skjelett for å stive av og holde den tynne fasaden stående.
Frem mot sommeren skal et betydelig antall stålfagverk monteres opp som veggpryd. På disse fagverkene vil det så monteres et midlertidig tak, som skal bestå av flere flyttbare elementer. Grunnen til at vi velger «tak over tak» er for å beskytte fasaden i perioden den står eksponert for vær og vind, samt bedre arbeidsforhold for de som jobber anlegget. Når taket er på plass starter rivingen av tak og innmat.
Nytt post- og varemottak
Samtidig med at arbeidene bak og under Prinsens gate 26 pågår skal halve Wessels plass graves ut for å gi plass til Stortingets nye post- og varemottak. I tillegg skal det graves ut en adkomsttunnel fra Rådhusgata til det nye post- og varemottaket. Halve byggeplassen, som allerede i dag er å anse som liten, skal med andre ord gjøres om til et ti meter dypt krater.
– Grunnen under Wessels plass er pakket med infrastruktur som ikke alltid befinner seg der tegningene hevder. Dette er anlegg som forsyner sentrale deler av Oslo sentrum med strøm, fibersignaler, vann og telefonsignaler som ikke kan omlegges eller endres uten større konsekvenser. Graving i sentrumsgater er utfordrende, forteller Øyvind Svilosen.
Full drift på Stortinget
Parallelt med dette skal vestgående trikkelinje gå tvers gjennom anleggsområdet i hele byggeperioden, mens østgående går kloss inntil byggegjerdene. De ansatte på prosjektet må i tillegg forholde seg til et betydelig antall fotgjengere og biler som trafikkerer området daglig. Samtidig må arbeidene avbrytes i perioder for ikke å forstyrre driften på Stortinget.
Sjeldent høyt nivå
Prosjektsjefen forteller videre:
– Våre folkevalgte må ha sikre og funksjonelle lokaler for å utføre jobben de er satt til. Vi skal derfor gjenoppbygge eiendommen til å møte morgendagens behov for sikkerhet og gode og funksjonelle lokaler. Samtidig fortjener byen at vi tar vare på arkitektoniske verdier fra fortiden. Kombinasjonen av disse faktorene, som hver for seg er kompliserte gjør oppdraget krevende. Tilleggsmomentene med liten plass, alunskifer, trikketraséen gjennom byggeplassen og full drift av Stortinget i anleggsperioden utgjør til sammen en cocktail av utfordringer som stiller betydelige krav til involverte parter, avslutter Øyvind Svilosen.
Fakta om bygget
- Byggeår: 1881
- Areal: 5800 kvm.
- Arkitekt: Henrik Nissen
- Etasjer: 6
- Overtatt av Stortinget i 1972
- Eiendommen er regulert til bevaring
- Areal etter rehabilitering: 6700 kvm.