Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammen med Anders Oskal, direktør ved det internasjonale reindriftssenteret i Kautokeino, besøkte delegasjonen Nils Henrik Sara ute ved hans reinflokk.

Arktisk delegasjon møtte Sametinget og Internasjonalt reindriftssenter

Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid møtte sametingspresident Aili Keskitalo for blant annet å diskutere urfolkenes deltakelse i det arktiske samarbeidet.

Sametinget har et stort internasjonalt engasjement, på nordisk og arktisk nivå, og i FN. I samarbeidet i Arktisk råd har urfolkene i Arktis status som faste deltakere. Det arktiske samarbeidet har utviklet seg til å omfatte flere områder og til å bli mer forpliktende:

Fra venstre: Jan-Henrik Fredriksen (FrP), Margunn Ebbesen (H), Sigmund Steinnes (A), sametingspresident Aili Keskitalo, Eirik Sivertsen (A), Janne Sjelmo Nordås (Sp) og Regina Alexandrova (H).

Fra venstre: Jan-Henrik Fredriksen (FrP), Margunn Ebbesen (H), Sigmund Steinnes (A), sametingspresident Aili Keskitalo, Eirik Sivertsen (A), Janne Sjelmo Nordås (Sp) og Regina Alexandrova (H).

– Arktisk råd er en suksess. En av de viktigste årsakene til dette er deltakelsen fra de arktiske urfolkene. Fra Stortingets side er vi svært opptatt av at vi må legge forholdene til rette for en fortsatt sterk deltakelse fra samene og de andre urfolksgruppene i det arktiske samarbeidet, sier delegasjonsleder Eirik Sivertsen (A).

Det nordiske samarbeidet mellom sametingene i Norge, Sverige og Finland og arbeidet med en nordisk samekonvensjon ble også diskutert.

– Det er viktig at vi nå får ferdig arbeidet med den nordiske samekonvensjonen for å bedre og lette samarbeidet på tvers av landegrensene. Personlig mener jeg også at det offisielle nordiske samarbeidet bør la seg inspirere av hvordan det arktiske samarbeidet har inkludert urfolkene, påpeker Sivertsen.

Sammen med Anders Oskal, direktør ved det internasjonale reindriftssenteret i Kautokeino, besøkte delegasjonen Nils Henrik Sara ute ved hans reinflokk. Sara fortalte medlemmene om situasjonen for reindriften i Finnmark og om livet som reineier.

Flere av miljøene i Kautokeino har gått sammen om å etablere et kulinarisk institutt i Kautokeino med utgangspunkt i lokale råvarer som fisk, rype og rein.

– Fra myndighetshold må vi legge til rette for verdiskaping basert på lokale råvarer og mattradisjoner. Jeg er imponert over entusiasmen og pågangsmotet vi fikk se og jeg gleder meg til å følge dette arbeidet videre, avslutter Eirik Sivertsen.

Før delegasjonen kom til Sametinget var den innom Tromsø og hadde møter med Norsk Polarinstitutt, Arktisk råds sekretariat og Kongsberg Satellite Services.

Sist oppdatert: 27.03.2015 13:40
: