Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Utenriks- og forsvarskomiteen i Genève

Stortingets utenriks- og forsvarskomité drøftet en rekke sentrale utenriks- og handelspolitiske spørsmål da de besøkte Genève 21.–23. januar.

Utenriks- og forsvarskomiteen møter humanitære aktører i Genève.

Menneskerettigheter, humanitære kriser og flyktningspørsmål, bekjempelsen av ebola, nedrustning, samt internasjonale handelsspørsmål både innen WTO og EFTA og «megaregionale» handelsavtaler var tema i de ulike møtene.

Genève er en viktig multilateral arena der en rekke internasjonale organisasjoner med relevans for komiteens arbeid har tilhold og der Norge er en sentral aktør. Komiteen møtte blant annet FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein.

– Menneskerettighetene er under press, og det var viktig for oss å få drøfte disse utfordringene med høykommissæren for menneskerettigheter, sa komiteens nestleder Øyvind Halleraker etter møtet.

– Komiteen behandler nå regjeringens stortingsmelding om menneskerettigheter, og møtene i Genève har gitt oss nyttig oppdatering om utviklingen på dette viktige politikkområdet, la han til.

Komiteen møtte også ebolaeksperter i Verdens Helseorganisasjon, ledere i Den Internasjonale Røde Kors-komiteen, FNs høykommissær for flyktninger, FNs barnefond, Redd Barna og Flyktninghjelpen, alle med bred felterfaring fra humanitære kriser.

– Med samtidige humanitære kriser på høyeste nivå i Syria, Irak, Den sentralafrikanske republikk og Sør-Sudan, møter det internasjonale hjelpesystemet store utfordringer, sa komiteens leder Anniken Huitfeldt.

– Vi ser at humanitærretten blir utfordret og at sikkerheten i krigssoner er så sterkt truet at humanitær støtte ikke kommer frem. Dette er en skremmende utvikling og en stor oppgave for det internasjonale samfunn, la hun til.

Handelsspørsmål sto på dagsorden i komiteens møter med generaldirektøren i Verdens Handelsorganisasjon Roberto Azevêdo og EFTAs assisterende generalsekretær Martin Zbinden.

– Det er viktig å få Doha-runden i WTO i mål, selv om forhandlingene er vanskelige, sa komiteleder Huitfeldt etter møtet med WTOs generaldirektør Azevêdo. Azevêdo understreket at WTOs viktige rolle i å sette standard på handelsområdet må vernes om.

Sist oppdatert: 23.01.2015 14:36
: