Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Representanter på møte om konfliktforebygging og forsoning

Hvilken rolle kan parlamenter spille i forebygging av konflikter i eget land? Hvordan kan de bidra til forsonings- og fredsprosesser? Hvordan kan folkevalgte støtte opp under FNs innsats for fred?

Øyvind Vaksdal, Truls Wickholm og Gunnar Gundersen.

Dette var blant spørsmålene som sto på dagsordenen under en konferanse arrangert av Den interparlamentariske union (IPU) og FN i New York 6–.7. desember 2012. Fra Stortinget deltok Øyvind Vaksdal (FrP), Truls Wickholm (A) og Gunnar Gundersen (H).

Konferansen rettet en særlig søkelys mot erfaringer og resultater etter forsonings- og fredsprosesser i Kenya, Sierra Leone og Øst-Timor. En av konferansens hovedkonklusjoner var at parlamenter kan gi viktige bidrag til konfliktløsningsarbeid, spesielt hvis de oppfattes som representative og nyter høy legitimitet i sine hjemland.

Også erfaringene med FNs fredsbyggingskommisjon ble diskutert. En annen problemstilling som ble tatt opp, blant annet av Truls Wickholm, var kvinners rolle i fredsprosesser.


Konferansen i New York er en årlig begivenhet hvor parlamentarikere som er medlemmer i IPU møter toppledere fra FN-systemet og debatterer aktuelle FN-spørsmål. Om lag 180 parlamentarikere deltok.

Sist oppdatert: 10.12.2012 08:36
: