Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nordisk samfunnssikkerhet og beredskap på Stortinget

Cyberkriminalitet og støtte til sivil beredskap står på agendaen for et seminar på Stortinget onsdag 20. mars. 

Marit Nybakk, president i Nordisk råd.

Det er på tide å styrke det nordiske parlamentariske samarbeidet innenfor forsvars- og sikkerhetspolitikk. Vi parlamentarikere må øke vår innflytelse til å påvirke den nordiske politikken på området. Derfor har presidiet i Nordisk råd, under min ledelse, lagt opp til at vi skal holde en rundebordskonferanse med alle statsrådene i september hvert år, sier Marit Nybakk (A), president i Nordisk råd.

Nybakk mener samarbeidet på regjeringsnivå er godt utviklet, men at den parlamentariske dimensjonen mangler. Nordisk råd er den naturlige rammen for å forankre et slikt samarbeid, mener Marit Nybakk, som vil åpne seminaret på Stortinget onsdag.

De siste årene har det kommet flere initiativer til nordisk samarbeid om samfunnssikkerhet og forsvar. Stoltenberg-rapporten og Haga-erklæringen er to eksempler. Men hvordan fungerer dagens nordiske samarbeid om samfunnssikkerhet og beredskap, og hvilke behov ser man for det fremtidige samarbeidet? Dette er blant spørsmålene som vil bli tatt opp på seminaret.

Cyberforsvar og støtte til sivil beredskap er to viktige områder som utpeker seg når det gjelder nordisk samarbeid på de nevnte områdene. Cyberkriminaliteten er grenseløs, og bekjempelsen krever derfor samarbeid over landegrensene. Roar Sundseth, generalmajor og sjef i Cyberforsvaret, vil ta for seg dette temaet på seminaret.

Justisminister Grete Faremo vil holde innlegg om samfunnssikkerhet og beredskap. I tillegg skal blant andre Jon Lea, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i Norge og generaldirektøren i den svenske Myndigheten för Samällsskydd och Beredskap delta.

Nordforsk kommer for å presentere et nordisk forskningsprogram om samfunnssikkerhet og beredskap som er på trappene. Geir Helljesen skal være moderator.

Seminaret er i regi av Stortingets delegasjon til Nordisk råd, og vil gå av stabelen onsdag 20. mars fra klokken 10.15 til 15.15 i møterom T-614 (inngang Prinsens gt. 26) på Stortinget.

Nordisk utenriks- og sikkerhetspolitikk er en av hovedprioriteringene i det norske formannskapet i Nordisk råd i 2013. Temaet skal behandles på Nordisk råds temasesjon i Stockholm i april.

Seminaret er åpent for journalister.

Program for seminaret.

Sist oppdatert: 19.03.2013 10:31
: