Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nigers utenriksminister på Stortinget

Onsdag 19. juni møtte utenriks- og forsvarskomiteen Nigers utenriksminister Mohamed Bazoum på Stortinget.  

Svein Roald Hansen fra utenriks- og forsvarskomiteen tok imot Nigers utenriksminister Mohamed Bazoum og ambassadør Aminatou Gaoh.

– Møtet ga oss innsikt i situasjonen i Niger og i hvordan situasjonen i nabolandene påvirker landets utviklingsmuligheter. Det er åpenbart at landet har stort behov for internasjonal støtte. Jeg var derfor glad for å kunne bekrefte overfor utenriksministeren at ønsket om et tettere samarbeid med Niger vil ha bred støtte på Stortinget, sa komiteens 1. nestleder, Svein Roald Hansen (A) etter møtet.

Tettere samarbeid

Norge og Niger bygger opp et tettere samarbeid, og utenriksminister Bazoums besøk kommer bare en måned etter at utviklingsminister Heikki Holmås besøkte landet. Niger er ifølge FNs Human Development Index verdens minst utviklede land, og sliter med tørke, matvarekrise, stor befolkningsvekst og lavt nivå på helse og utdanning. Samtidig er sikkerhetssituasjonen i landet vanskelig, med våpen på avveie etter omveltningene i nabolandet Libya, og uro i nabolandene Mali og Nigeria. Niger er derfor nødt til å bruke store ressurser på egen sikkerhet, midler som myndighetene gjerne skulle disponert til å møte befolkningens behov for mat, vann og utdanning. Samtidig har det vært en positiv politisk utvikling, med frie valg i 2011, og en regjering som arbeider aktivt med de mange utfordringene landet står overfor.

Vanskelig sikkerhetssituasjon

I møtet med utenriks- og forsvarskomiteen la utenriksminister Bazoum vekt på at den vanskelige sikkerhetssituasjonen i landet både har indre og ytre årsaker, og at det internasjonale samfunn kan spille en rolle på begge områder. Utenriksministeren håpet at FN-innsatsen i Mali vil gjøre sikkerhetssituasjonen for hele regionen bedre. Men også mangelen på utvikling i Niger, der befolkningsveksten nuller ut effekten av de fremskrittene som gjøres innen helse og utdanning, er et sikkerhetsproblem. Ungdom som mangler fremtidshåp lar seg rekruttere til ekstreme grupper. Utenriksministeren påpekte derfor at de har stort behov for internasjonal støtte til utvikling, både for å forbedre landbruket, bygge ut infrastruktur og vannforsyning, og tiltak innen utdanning og helse.

Sist oppdatert: 19.06.2013 14:45
: