Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Europarådsdelegasjonen engasjerte seg i menneskerettighetssaker

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) deltok 24.–28. juni på PACEs tredje delsesjon i 2013. I løpet av uken i Strasbourg ble en rekke menneskerettighetssaker debattert. Delegasjonen ledes av Karin S. Woldseth (FrP).

Håkon Haugli (A). Foto: Europarådet

LHBT-rettigheter er menneskerettigheter

Hele delegasjonen samlet seg bak Håkon Haugli (A) da han torsdag la frem sin rapport om håndtering av diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet. Etter at både resolusjonen og anbefaling til Europarådets ministerkomité ble vedtatt med mer enn to-tredjedelsflertall, var Haugli glad for at parlamentarikerforsamlingen hadde sagt tydelig fra om at menneskerettigheter favner alle, uavhengig av seksuell orientering og kjønnsidentitet.

Gjennom resolusjonen sier parlamentarikerforsamlingen klart fra om at lovgivning som forbyr såkalt «homo-propaganda» ikke er forenelig med Europarådets verdier. At resolusjonen ble vedtatt gir et tydelig signal til myndighetene i blant annet Russland, Ukraina, Moldova og Litauen om at utviklingen går i gal retning. Både Karin S. Woldseth (FrP), Lise Christoffersen (A) og Karin Andersen (SV) deltok i debatten og støttet Haugli i at LHBT-personer har de samme grunnleggende rettighetene som alle andre mennesker.

Vedtatt resolusjon

Korrupsjon truer rettsstaten

Både Karin Andersen (SV) og Lise Christoffersen (A) deltok i debatten om korrupsjon som en trussel mot rettstaten. Andersen var spesielt opptatt av demokrati bygger på tillit. Hvis ikke politikere tar tydelige grep når det gjelder korrupsjon og bidrar til korrupsjon selv, vil dette gå utover demokratiet og rettstaten.

Christoffersen viste til Transparency Internationals arbeid og det faktum at flere av Europarådets medlemsland ligger dårlig an når det gjelder antikorrupsjonsindeksen. Hun slo fast at arbeidet mot korrupsjon må fortsette i alle medlemslandene, også de som anses som lite korrupte. I resolusjonen som ble vedtatt, oppfordret parlamentarikerforsamlingen medlemslandene til internasjonalt samarbeid for å bekjempe korrupsjon, samt gjennomgang av antikorrupsjonslovgivningen.

Vedtatt resolusjon.

Lik tilgang til helsetjenester

Onsdag debatterte parlamentarikerforsamlingen lik tilgang til helsetjenester for alle. En resolusjon som oppfordret Europarådets medlemsland til å redusere egenbetalingen for pasienter slik at økonomiske forhold ikke hindrer lik tilgang til helsetjenester ble enstemmig vedtatt. Ingjerd Schou (H) deltok i debatten og var spesielt opptatt av tilgang til helsetjenester for personer med kroniske og langvarige lidelser, og at det i økonomiske krisetider er spesielt viktig å ivareta alles rett til helsetjenester.

Vedtatt resolusjon.

Marokkos status som demokratipartner

Tirsdag gjorde parlamentarikerforsamlingen opp status for demokratipartnerskapet med Marokko. Parlamentarikerforsamlingen sa seg fornøyd med at Marokko har tatt skritt i retning mer demokratisering gjennom å vedta en ny grunnlov. Samtidig ble det slått fast at mye reformarbeid gjenstår og Marokko ble oppfordret til å umiddelbart iverksette et moratorium på dødsstraff i påvente av at denne avstraffelsesformen avskaffes. Delegasjonsleder Karin S. Woldseth (FrP) deltok i debatten og slo fast at Marokko må arbeide aktivt for å løse konflikten over Vest-Sahara.

Vedtatt resolusjon.

Ungarn

Det knyttet seg stor spenning til hvorvidt parlamentarikerforsamlingen ville vedta å gjenoppta overvåking av hvordan Ungarn overholder sine medlemskapsforpliktelser. Etter at overvåkingskomiteens innstilling for overvåking ble vedtatt med én stemmes overvekt og PACEs byrå gikk mot overvåking med få stemmer, ble det en interessant debatt som viste tydelige politiske skillelinjer mellom venstre- og høyresiden. Det var i stor grad enighet om at Ungarn må se på det konstitusjonelle rammeverket slik at dette ivaretar hele det ungarske samfunnet, men det var ikke enighet om at disse utfordringene var tilstrekkelige til å åpne overvåking.

Vedtatt resolusjon.

Sist oppdatert: 01.07.2013 09:38
: