Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Diskuterte økonomisk samarbeid og formannskapsprioriteringer i Vilnius

Nestleder i Europautvalget, Svein Roald Hansen (A), deltok 8. juli på det halvårlige møtet for ledere i europautvalgene i de nasjonale parlamentene i EU (COSAC).

Nestleder i Europautvalget Svein Roald Hansen (A).

På møtet deltok representanter fra 28 EU-land, fire kandidatland og Europaparlamentet. Mens Stortinget har vært med på plenumsmøtene i COSAC i flere år, var dette andre gang Europautvalget var invitert på ledermøtet.


– Dette er et nytt og mer intimt forum for oss, og spesielt nyttig med hensyn til tettere samarbeid og kontakt med våre kollegaer i EU. Det gir oss også god anledning til å understreke at vi er fullt ut integrert i det indre marked og vil være en konstruktiv partner i arbeidet med å bringe Europa ut av de dype problemene med manglende økonomisk vekst, stor arbeidsledighet og dype sosiale problemer, sier Hansen.


Et sentralt tema på møtet var veien videre mot en økonomisk og monetær union i EU. Den økonomiske krisen har ført til nye koordineringsmekanismer og gitt en dypere integrasjon på flere områder. Dette inkluderer nye regler for fremtidige bankkriser som skal sikre at den økonomiske byrden vil falle på finanssektoren i større grad enn på skattebetalerne. Sammen med en felles avviklingsmekanisme for bankene vil en stabilitetsmekanisme og en felles tilsynsmekanisme bli avgjørende for utviklingen av en felles bankunion i EU.
 
Svein Roald Hansen tok opp norsk deltakelse i de nye finanstilsynene som ble etablert i EU i 2011. Så langt har det vært vanskelig å finne en modell for norsk deltakelse som er i overenstemmelse med den norske grunnlov på grunn av det omfattende mandatet disse tilsynene har fått overfor enkeltaktører i de ulike markedene.


– Her gjenstår det fremdeles en del utfordringer, men det er viktig å understreke viktigheten av norsk deltakelse for et velfungerende indre marked. Jeg ønsket derfor velkommen det konstruktive samarbeidet som nå finner sted mellom Norge og EU for å finne en balansert løsning, sier Svein Roald Hansen.


Litauens utenriksminister presenterte så prioriteringene for landets formannskap i EU de neste seks månedene. Litauen tok over formannskapet fra Irland 1. juli. Evnen til å løse de store utfordringene i EU med hensyn til økonomi, finans, sosiale spørsmål, og energi står sentralt i landets formannskapsprogram. Viktigheten av åpenhet overfor nye medlemmer, naboer og handelspartnere understrekes spesielt. Dette er positivt for Norge og de andre EØS/EFTA-landene. Litauen er også særlig opptatt av det østlige naboskapet og vil i november være vertskap for det tredje toppmøtet i dette samarbeidet som ble etablert i Praha i 2009.

Det neste COSAC-møtet finner sted i Vilnius i oktober. I tillegg vil formannskapet organisere en rekke interparlamentariske møter for fagkomiteene i de nasjonale parlamentene. I dialog med formannskapet vil Stortinget se på muligheten for å delta på de av møtene som er relevante for Norge og EØS. Dette var tilfelle også under det irske formannskapet.

Sist oppdatert: 08.07.2013 12:36
: