Grunnlovsfesting av menneskerettigheter
Menneskerettighetsutvalget, ledet av Inge Lønning, fikk i oppdrag å foreslå hvordan sentrale menneskerettigheter kan grunnlovsfestes. Utvalgets rapport er ikke et grunnlovsforslag i seg selv, men representantene kan fremme grunnlovsforslag på bakgrunn av denne.
Menneskerettighetsutvalget, som ble nedsatt av Stortinget 18. juni 2009, leverte sin rapport 10. januar 2012. I rapporten ble det foreslått en rekke endringer av Grunnloven. Foreløpig er ingen av rapportens forslag blitt formelt fremmet for Stortinget.
Komiteens innstilling
Komiteen avholdt høring om rapporten 16. april 2012. Neste trinn er at komiteen fremmer en innstilling om rapporten til Stortinget. Dette vil bli gjort i løpet av høsten 2012. Innstillingen vil ta for seg resultatet av høringen og øvrige reaksjoner på rapporten, og danne grunnlag for debatten i stortingssalen.
Innstillingen vil imidlertid ikke inneholde noen forslag til grunnlovsendringer i seg selv – grunnlovsforslag må fremmes separat av en eller flere stortingsrepresentanter.
Ingen representanter har så langt fremmet noen av forslagene i rapporten formelt for Stortinget.
Bakgrunnen for at Menneskerettighetsutvalget i sin tid ble nedsatt, var et ønske om å styrke menneskerettighetene i Grunnloven til 200-årsjubileet i 2014. Hvis representantene ønsker at noen av endringene som foreslås i rapporten skal gjennomføres til jubileet, må forslagene fremmes før neste sesjon formelt starter i oktober for å holde seg innenfor reglene for grunnlovsendringer.
Regler for endring av Grunnloven
Regler for endring av Grunnloven fastslås i §112. Det er stortingsrepresentantene som legger frem forslag til grunnlovsendringer, men grunnlaget for forslaget kan komme fra andre. Forslagene må legges frem i ett av de tre første årene i en stortingsperiode. Forslagene blir deretter behandlet i første, andre eller tredje storting i neste periode.
Endringer i Grunnloven behandles i kontroll- og konstitusjonskomiteen og vedtas i Stortinget i plenum. Grunnlovsendringene må vedtas med et 2/3 flertall, og 2/3 av representantene må være til stede når vedtaket fattes. Grunnlovsforslagene legges frem som et dokument for Stortinget (Dokument nr. 12).
Den absolutte fristen for å fremme et grunnlovsforslag som skal behandles i neste stortingsperiode (2013–2017) er 28. september.