Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EFTA-møte i Sveits

Stortingets delegasjon til EFTA-parlamentarikerkomiteene deltok 27.–29 juni på det halvårlige møte mellom EFTA-landenes folkevalgte i Gstaad i Sveits.

Delegasjonsleder Svein Roald Hansen og hans islandske kollega Árni Thór Sigurdsson.

På dagsordenen sto blant annet fri bevegelse av arbeidstakere innenfor EØS-området. En rapport som tok for seg arbeidsmigrasjon i EFTA-landene, ble presentert for parlamentarikerne. Leder for den norske delegasjonen, Svein Roald Hansen, la vekt på at fri bevegelse av arbeidstakere har hatt en positiv innvirkning på norsk økonomi. – Hva vil skje med vår økonomi dersom disse arbeidstakerne plutselig bestemte seg for å dra tilbake til sine respektive hjemland? Norge er avhengig av denne arbeidskraften for å opprettholde dagens verdiskapning, sa Hansen.

Den økonomiske virkningen av arbeidsmigrasjon gjelder kanskje i enda større grad Sveits og Liechtenstein. I de to landene er henholdsvis rundt 28 og 60 prosent av arbeidsplassene besatt av utenlandske arbeidstakere, som følge av at folk enten pendler over grensene eller bosetter seg.

Det ble også tid til orienteringer om nasjonale politiske spørsmål i EFTA-landene, inkludert presidentvalget på Island og folkeavstemning i Liechtenstein. De folkevalgte møtte i tillegg EFTAs konsultative komité som består av representanter for arbeidslivets parter.  

Arrangementet sammenfalt som vanlig med EFTAs ministermøte, og parlamentarikerne ble i et fellesmøte oppdatert om frihandelssamarbeidet og fikk anledning til å diskutere relevante politiske spørsmål med ministerne. Sentralt her var undertegningen av en samarbeidsavtale med Georgia, framtidige prioriteringer for nye avtaler og demokratiske utfordringer i forbindelse med forhandlingene med Russland, Kasakhstan og Hviterussland. EFTA har nå 24 frihandelsavtaler med 33 land på verdensbasis.

Sist oppdatert: 03.07.2012 14:45
: