Spørretime

Onsdag 05. mars 2014kl. 10.00

Muntlig spørretime

Følgende regjeringsmedlemmer vil være til stede:
Bilde av Jan Tore Sanner
Jan Tore Sanner (H)
Bilde av Elisabeth Vik Aspaker
Elisabeth Vik Aspaker (H)
Bilde av Robert Eriksson
Robert Eriksson (FrP)

Ordinær spørretime

Ordinær spørretime holdes umiddelbart etter muntlig del
Innleverte spørsmål:
  • 1. Fra Rasmus Hansson (MDG) til finansministeren

    Aktiv og offentlig utøvelse av etisk begrunnet eierskap i Statens pensjonsfond utland har vist seg viktig og effektivt. Strategirådet har imidlertid i sin rapport foreslått at Etikkrådet skal legges inn under Norges Bank, og at det ikke lenger skal gis offentlige begrunnelser for uttrekk av selskap. Etikkrådet selv mener dette vil utfordre "et av de bærende elementene" i dagens praksis. Mener statsråden at mindre offentlighet og uavhengighet rundt den etiske forvaltningen er veien å gå for oljefondet?
  • 2. Fra Bård Vegar Solhjell (SV) til samferdselsministeren

    Merknad: Spørsmålet er trukket tilbake
    Statens vegvesen gjennomfører ei konseptvalutgreiing for nytt oslofjordsamband. I sluttfasen av arbeidet ser ein på fire konsept. Minst to av desse, bru eller tunnel Moss-Horten og eit samband over sørspissen av Hurumlandet, kjem i konflikt med nasjonale verneområde på Jeløya og i Vestby. I skriftleg svar til meg av 24. februar held statsråden det opent om traseen kan gå gjennom område med nasjonalt vern. Betyr det at regjeringa er open for å legge store vegprosjekt gjennom verna område, til dømes i Moss eller Vestby?
  • 7. Fra Ruth Grung (A) til helse- og omsorgsministeren

    I Bergens Tidende 22. februar 2014 uttaler helseministeren at han går imot at Helse Bergen skal få forske på kriterier for inntak i LAR med hurtigvirkende opiat som medikament, for dem som ikke har klart å nyttiggjøre seg av dagens LAR-tilbud. Vil statsråden bruke sin instruksjonsrett for å stoppe dette forskningsprosjektet, som medisinsk kan vise seg å ha helsemessig effekt?
  • 8. Fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

    Antall senger i norske sykehus er halvert siden 1980. Liggetid er også mer enn halvert i samme tidsrom. Bare Israel og Tyrkia har hatt kortere liggetid enn Norge de seneste årene. Endrede arbeidsformer og pasientforløp forklarer en del av dette. Mange rapporter peker imidlertid på sengemangel som årsak til overbelegg, noe som igjen kan føre til redusert kvalitet i behandling og pleie. Mener statsråden vi skal ytterligere redusere sengekapasiteten i norske somatiske og psykiatriske sykehus?
  • 9. Fra Tove Karoline Knutsen (A) til helse- og omsorgsministeren

    I Tilleggsprop. 1 S for 2014 legger regjeringen inn en økning på ca. 250 mill. kroner øremerket private behandlere innen rus og psykiatri. Problemet mange steder i landet er at det er få - i Finnmark ingen - private aktører innen f.eks. rus. Betyr dette at mennesker som sliter med rus i Finnmark eller andre steder hvor private aktører er i fåtall, ikke kan benytte de øremerkede pengene til et tilbud i regi av det offentlige hjelpeapparatet?
  • 10. Fra Fredric Holen Bjørdal (A) til arbeids- og sosialministeren

    TV2 hadde søndag 23. februar ein djupt tragisk reportasje om Mathias som omkom i ei arbeidsulukke, berre 20 år gammal. I reportasjen kom det også fram at nær 25 pst. av dei som døydde i arbeidsulukker i fjor, var under 27 år. Dette kan vere eit resultat av at mange unge blir sett til krevjande arbeidsoppgåver utan naudsynt opplæring og oppfølging. Totalt var det 48 menneske som døydde på jobb i 2013. Kva vil statsråden gjere for å redusere talet på arbeidsulukker med døden til følgje, spesielt med tanke på dei unge?
  • 11. Fra Jenny Klinge (Sp) til justis- og beredskapsministeren

    Å få sendt Mullah Krekar ut av landet har vore eit tilbakevendande tema. Det er av norske myndigheiter vurdert som at det er ein fare for livet og helsa hans viss han blir sendt tilbake til Irak, i medhald av internasjonale konvensjonar. Framstegspartiet har ved gjentekne høve understreka at dersom dei sjølv kom i regjering, ville han raskt bli returnert. Kva har statsråden konkret gjort sidan regjeringa tiltrådte for at Krekar kan sendast ut av landet når han har sona ferdig?
  • 12. Fra Anniken Huitfeldt (A) til justis- og beredskapsministeren

    På Kveldsnytt onsdag 26. februar sa statsråd Anders Anundsen at det var leder av utenriks- og forsvarskomiteens problem at Stortinget ikke var informert om PST sin trusselvurdering. Hvilken dokumentasjon har statsråden for en slik påstand?
  • 13. Fra Jan Bøhler (A) til landbruks- og matministeren

    I Norge har Mattilsynet i den nye dyrevelferdsloven fått nye oppgaver når det gjelder å sikre dyrs velferd, foreta inspeksjoner, forebygge og gripe inn ved meldinger om mishandling og vanskjøtsel av dyr, osv. I den offentlige debatten kan det til tider være ganske villedende når etaten som har ansvar for å følge opp dyrevelferd i Norge, heter Mattilsynet. Det samme gjelder når folk skal lete etter nettsider, o.l. Har statsråden vurdert om Mattilsynets benevnelse er egnet sett i lys av det nye oppgavespekteret?