Ønsker handel med hunder inn i EUs dyrevelferdsregler
Under landbruksrådsmøtet denne uken tok den danske regjeringen opp kommersiell handel med hunder, og ba Europakommisjonen legge frem lovforslag i forbindelse med den planlagte revisjonen av EUs dyrevelferdslovgivning. Det er i dag ingen felleseuropeiske regler på området, og den danske regjeringen mener dette er nødvendig for å sikre dyrevelferd og en tilstrekkelig forbrukerbeskyttelse. Kommisjonen har som mål å få lagt fram et forslag til revisjonen av dyrevelferdsforordningen i løpet av 2023.
En orientering fra danske myndigheter om kommersielt hundehold sto på dagsorden for rådsmøtet for landbruk og fiskeri mandag 17. januar. I et informasjonsdokument sendt til de andre medlemslandene før møtet, skriver den danske regjeringen at markedet for handel med hunder i EU er økende, og at det forventes en tilsvarende økning i utfordringer knyttet til grensekryssende handel med både valper og voksne hunder. Det vises til flere saker i Danmark med import av hunder med helse- og atferdsproblemer, og salg av valper som er under åtte uker gamle. Det er også utfordrende for kjøpere å få innblikk i hundenes oppvekstsvilkår, som igjen kan ha betydning for hundenes mentale og fysiske helse.
Det er i dag ingen felles standarder og regler for kommersielt hundehold i EU. Danmark innførte i 2007 en egen regulering av kommersielt hundehold for å sikre dyrevelferd og -helse. Den danske forskriften inneholder krav til anleggene hvor hundene oppbevares, stell, vaksinering og sosialisering, samt utdanning av virksomhetens ansvarlige ledere. Danske veterinærmyndigheter foretar også regelmessige tilsyn med hunder og oppdrettsanlegg, og offentliggjør kontrollresultatene. Under rådsmøtet redegjorde danske myndigheter for det nasjonale regelverket for kommersielt hundehold.
Ifølge den danske regjeringen er det nødvendig med felles EU-regulering for å sikre en lik håndheving av dyrevelferd for hunder og en tilstrekkelig forbrukerbeskyttelse. Kommisjonen blir bedt om å legge frem forslag til felles EU-regler for kommersielt hundehold, som en del av den planlagte revisjonen av EUs dyrevelferdslovgivning. Under rådsmøtet orienterte Kommisjonen også om en høynivåkonferanse som ble holdt i desember om EUs dyrevelferd. Kommisjonen har som mål å få lagt fram et forslag til revisjonen av dyrevelferdsforordningen i løpet av 2023.
Danmarks landbruksminister Rasmus Prehn besvarte 3. november 2021 spørsmål fra Folketingets Miljø- og Fødevareutvalg om regjeringens arbeid med å få temaet på dagsorden i EU, hvor han redegjorde for danske initiativ overfor de andre medlemslandene i Rådet og Kommisjonen: «I forbindelse med den forestående revision af EU-dyrevelfærdslovgivningen har Kommissionen netop igangsat en offentlig høring. I det danske høringssvar vil jeg understrege, at der er behov for fælles EU-regler om mindstekrav til dyrevelfærd og -sundhed i forbindelse med erhvervsmæssigt hold af hunde».
EFTAs overvåkingsorgan ESA mottok i 2018 klager som følge av en innstramming av det norske regelverket for import av gatehunder og andre kjæledyr med ukjent opprinnelse. «I klagene ble det påstått at Norges forvaltningspraksis er i strid med EU-regelverket. ESA har i brev av 7. juli 2021 svart på disse klagene. I svaret konkluderer ikke ESA om hvorvidt praksisen er i tråd med EØS-reglene eller ikke. ESA begrunner henleggelsen med at omfanget av sakene ikke er tilstrekkelig, og at klagene av ressurshensyn ikke vil bli fulgt opp videre», skriver Mattilsynet i et notat.
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg