EU/EØS-nytt - 2. desember 2021

Norsk innspill til nytt EU-byrå om hvitvasking | Nye krav til politisk reklame | Er norsk utvisningspraksis for mindre lovbrudd i tråd med EØS-retten? | EØS-rådet: ingen felleserklæring og industripartnerskap | EUs havvindstrategi ett år – hva nå?

Norsk innspill til nytt EU-byrå om hvitvasking

Europakommisjonen foreslo i sommer å opprette en ny EU-tilsynsmyndighet for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering, forkortet AMLA. Ifølge regjeringens EØS-notat innebærer forslaget myndighetsoverføring. Forslaget er en del av en større lovgivningspakke. Finansdepartementet sendte 18. november et innspill til Europakommisjonen. Departementet mener at det ikke er nødvendig med tilsyn på et overnasjonalt nivå. Dersom man likevel velger å gi AMLA direkte tilsynsmyndighet, så bør denne være så begrenset som mulig. Departementet er uenig i forslaget om å gi et eget styre (og ikke nasjonale tilsynsmyndigheter) ansvaret for å ta beslutninger mot privat sektor. Utenriksminister Anniken Huitfeldt orienterte Stortingets europautvalhg om saken denne uken.

Nye krav til politisk reklame

Europakommisjonen har lagt frem et forslag til nytt regelverk for politisk reklame. I forslaget ligger nye krav til åpenhetsmerking, som blant annet skal vise hvem som har betalt, hvor pengene kommer fra og hva som er formålet med reklamen. Det foreslås strenge begrensninger for bruk av sensitive personopplysninger til målrettet reklame, og for første gang vil det være åpenhetskrav om hvorfor man mottar reklamen og hvilke forsterkningsverktøy eller -metoder som har vært benyttet. Lovforslaget komplementerer reklamebestemmelsene i den foreslåtte reguleringen av plattformøkonomien, Digital Services Act (DSA). Parlamentet er ventet å vedta sin foreløpig posisjon om DSA 13. desember, hvor det kan bli vedtatt å forby målrettet reklame mot mindreårige. Kommisjonen presenterte 25. november også forslag til revisjon av forordningen som regulerer finansiering av politiske partier og stiftelser, hvor det settes en grense for utenlandske donasjoner, og forslag for å revidere de to direktivforslagene som regulerer mobile EU-borgeres stemme- og kandidatrett ved europaparlamentsvalg og lokalvalg. Kun forordningsforslaget om politisk reklame er merket som EØS-relevant.

Er norsk utvisningspraksis for mindre lovbrudd i tråd med EØS-retten?

ESA har stilt norske myndigheter flere spørsmål i forbindelse med en egeninitiert sak vedrørende norsk praksis for utvisning av EØS-borgere som har begått mindre lovbrudd. I september i år sendte ESA norske myndigheter en forespørsel om informasjon knyttet til en instruks fra 2013 om utvisningspraksis for utlendinger som er straffet for tyveri. ESA ønsker blant annet å vite om instruksen og praksis tilknyttet denne er i tråd med unionsborgerdirektivet. I sitt svarbrev viser departementet til at bakgrunnen for instruksen var store utfordringer med grensekryssende kriminalitet av et slikt omfang at det påvirker den generelle samfunnstryggheten. I tillegg tar disse sakene opp uforholdsmessig stor del av politiets kapasitet. Det fremholdes videre at instruksens rettsgrunnlag er utlendingsloven og -forskriften sammenholdt med direktivet, og at utlendingsmyndighetene foretar en helhetlig vurdering av hver enkelt sak, inkludert proporsjonaliteten i et eventuelt utvisningsvedtak, før det fattes. Departementet opplyser også at instruksen er i ferd med å revideres, men skriver ikke om dette har sammenheng med ESAs sak.

EØS-rådet: ingen felleserklæring og industripartnerskap

EØS-rådet er det øverste politiske organet i EØS-samarbeidet, og møtes to ganger i året. Det gjøres ingen formelle vedtak, men det pleier å bli vedtatt en felles erklæring. På møtet 24. november ble det ikke vedtatt en felles erklæring, kun en ensidig uttalelse fra EØS EFTA-landene. Dette skyldtes at Ungarn, under behandlingen i EU, blokkerte vedtaket av felleserklæringen. Så langt vi kjenner til, er det første gang i forumets historie at dette skjer. På møtet var det i tillegg til de faste punktene om status for EØS-samarbeidet, også en orienteringsdebatt om EUs nye industristrategi. Fra Norges side ble det framhevet at man ønsker å bygge et strategisk industripartnerskap med EU.

EUs havvindstrategi ett år – hva nå?

Europakommisjonens havvindstrategi ble lagt fram for ett år siden. Regionalt samarbeid og hybridprosjekter, der havvindparker leverer elektrisitet til flere land, er sentralt i strategien. Det samme gjelder forholdet til andre aktiviteter som fiskeri og skipsfart, og at utbyggingen skal skje i tråd med EUs biodiversitetsstrategi. På dagens møte mellom EUs energiministre har Danmark satt spørsmålet om havvindprosjekter og biologisk mangfold på dagsorden. Europaparlamentets industri- energikomite (ITRE) stemte denne uken over sin rapport om havstrategien. Rapporten legger blant annet vekt på behovet for et økt tempo i utbyggingen av havvind, sameksistens med andre aktiviteter og biologisk mangfold. I dag skal North Sea Energy Corporation (NSEC), hvor også Norge er med, undertegne en oppdatert politisk erklæring om samarbeid om havvind i Nordsjøen. Det åpnes for å ta Storbritannia med i samarbeidet igjen. I tillegg omtaler vi en ny samarbeidsavtale mellom Danmark, Belgia og Tyskland om å etablere en forbindelse mellom landene med utgangspunkt i den danske energiøya i Nordsjøen, samt utfallet av konkurransen om en differansekontrakt om utbygging av den danske havvindparken Thor.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Bakgrunnsinformasjon til møtet i Europautvalget 29. november 2021 – som forberedelse til møtene i Europautvalget utarbeider Stortingets faggruppe for EU/EØS-informasjon bakgrunnsinformasjon for stortingsrepresentantene. Utenriksministeren redegjorde for: EØS-rådsmøtet, situasjonen på grensen mellom Polen og Hviterussland, overordnet om regjeringens arbeid med Europas grønne giv og særlig på næringslivsområdet, og arbeidet med bærekraftig finans (taksonomi). Klima- og miljøministeren redegjorde for Norges klima- og miljøsamarbeid med EU.

Viktigheten av grunnleggende verdier i EØS-samarbeidet – pressemelding om Stortingets EFTA-delegasjons arbeidsbesøk til Polen 24.−26. november. Formålet med besøket var å få bedre innsikt i hvordan EØS-midlene brukes i lys av den svært bekymringsfulle rettsstatsutviklingen i Polen.

Fra Norges delegasjon til EU:
Samferdselsnytt, uke 46 og 47
Energinytt, uke 47
Nytt om kommunal- og regionalpolitikk
Rapport fra EUs landbruksministermøte den 15. november 2021

Hvilken gjennomslagskraft har EØS-retten i norsk rett? – opptak fra dagens digitale frokostmøte, arrangert av Civita. «Den nye regjeringen vil øke bruken av handlingsrommet i EØS-avtalen. Men hvor stort er egentlig dette handlingsrommet og hvor sannsynlig er det at inngåtte avtaler og EØS-rettslig lovgivning kan reverseres?»

Økt migrasjon gjennom den øst-europeiske ruten : nye dilemmaer for EU – NUPI-seminar 7. desember. «På grensen mellom Polen og Hviterussland ser vi nå et nytt fenomen: bruken av migranter som et politisk verktøy i en stats utenrikspolitikk».

The Global Future - An Update : ESPAS Global Trends Mid-Term Report – rapport fra European Strategy and Policy Analysis System (ESPAS), opprettet av EUs institusjoner, og som ser på «what has changed over the last two and a half years, a period that has brought unexpected developments on several fronts».

Reflecting on green growth : creating a resilient economy within environmental limits – rapport fra EUs miljøbyrå EEA.

Prospects for EU economic recovery : What Think Tanks are thinking – oversikt fra Europaparlamentets utredningstjeneste: «This note gathers links to recent publications and commentaries from many international think tanks on the state of the European economy and on debates on how to reform it».

Restricting human rights in the Member States during the COVID-19 pandemic: What does it mean for the EU? – analyse fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) om hva det europarettslige rammeverket sier om brudd på menneskerettigheter.

EU fish market 2021 – rapport fra Europakommisjonen: «aims at providing an economic description of the whole European fisheries and aquaculture industry. It replies to questions such as what is produced/exported/imported, when and where, what is consumed, by whom and what are the main trends».


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen).


Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg