Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EU planlegger for «exit and recovery»

På gårsdagens møte mellom EU-landenes statsledere ble det diskutert hvordan EU skal komme tilbake til hverdagslivet etter krisen. EU-landene har innført ulike tiltak for å begrense smittespredningen, men tanken er at man i fellesskap skal lette på restriksjonene når det blir aktuelt. Det skal også legges en plan for å få fart på økonomien og for å styrke krisehåndteringssystemet i EU.

I slutterklæringen fra møtet mellom EU-landenes ledere ble det understreket at det er viktig at man nå starter med å forberede tiltakene som er nødvendige for å komme tilbake til en normal funksjon av samfunn og økonomi: «til bærekraftig vekst, som integrerer blant annet den grønne overgangen og den digitale transformasjonen, og trekke alle lærdommer fra krisen».

Det foreslås:

  • en koordinert exit-strategi
  • en omfattende gjenreisningsplan
  • investeringer uten sidestykke

Statslederne ber Kommisjonen og Rådet, i samarbeid med de andre EU-institusjonen, starte arbeidet med et veikart. Det skal følges opp av en handlingsplan. De to institusjonene skal spesielt samarbeide med Den europeiske sentralbanken (ECB) om planene.

I tillegg bør man trekke lærdom fra den nåværende krisen, mener statslederne. De oppfordrer Kommisjonen til å starte refleksjonen og legge fram en plan. Tiden er inne for å få på plass et mer ambisiøst og omfattende krisehåndteringssystem i EU, står det i slutterklæringen.

På møtet mellom statslederne var det stor uenighet om innretningen av den økonomiske krisepakken, og om eurolandene skal opprette såkalte «coronabonds». Se egen sak om EU-tiltak.

Carnegie Europe har i en artikkel 26. mars hentet inn uttalelser fra en rekke personer om hvilke tanker de gjør seg om hvordan EU vil se ut etter pandemien.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 27.03.2020 12:54
: