Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EØS-avtalen - vurderinger fra EU

  • Rådets konklusjoner om EUs samarbeid med EFTA-landene
    Rådet vedtok 20. desember konklusjonene om EUs samarbeid med EFTA-landene. I innledningen vises det til at samarbeidet de siste to årene har vært stabilt og nært, og at Rådet ser fram til en videre styrking og fordyping av forbindelsen. Sveits, de tre EØS/EFTA-landene og EØS-avtalen omtales deretter i egne kapitler.
  • Arbeidsdokument om EUs vurdering av EØS-avtalen
    EUs utenrikstjeneste har i nært samarbeid med Kommisjonen vurdert EØS-avtalen. I et innspill til Rådet stilles det spørsmål om: bruk av reservasjonsretten, felles rammeverk for noen av avtalene, institusjonelle spørsmål knyttet til et eventuelt islandsk medlemskap og om tilknytninger for Sveits og mikrostater.
  • Rådets konklusjoner om forholdet til mikrostatene
    Rådet er positive til nærmere integrering av Andorra, San Marino og Monaco i det indre marked, og mener dette bør gjøres gjennom deltakelse i EØS eller gjennom nye avtaler basert på EØS-modellen.

Nytt fra Europakommisjonen

  • Forslag til nytt tobakksdirektiv
    Kommisjonen har lagt fram et forslag til nytt tobakksdirektiv som blant annet inneholder:
    - Strengere regler for merking og innpakning.
    - Smakstilsetning som er «karakteristisk» skal forbys eller reduseres.
    - Forbudet mot snus opprettholdes i alle land, unntatt Sverige (og Norge).
    - Direktivet utvides til også å omfatte nikotinholdige produkter, som for eksempel e-sigaretter.
    - Regler for fjernsalg på tvers av grenser og tiltak for å unngå ulovlig handel.
  • Veikart for reform av EU-byråene
    Kommisjonen foreslår tiltak som skal bedre effektiviteten og ansvarligheten i EU-byråene. Blant annet er det et ønske om en felles modell for sammensetning av styrene, hvor medlemslandene har en representant hver, Kommisjonen to representanter og Europaparlamentet kan utnevne en representant. Interessegrupper skal ha et begrenset antall representanter. Det foreslås også tiltak for å forebygge og håndtere interessekonflikter.
  • Tollsaken - domstolsprøvelse av norsk toll?
    Kommisjonen har svart på et skriftlig spørsmål om norsk toll på ost og kjøtt. Spørsmålet ble stilt av danske Bendt Bendtsen og to andre medlemmer av EPP-gruppen i Europaparlamentet. Kommisjonen understreker i svaret at den er sterkt imot den norske endringen, og at dersom den blir vedtatt vil Kommisjonen undersøke mulighetene for domstolsprøvelse.
  • Kommisjonen kritiserer svensk ulvejakt
    EUs miljøkommissær Janez Potocnik sendte i desember et brev til Sverige hvor han sterkt kritiserer planene om selektiv og rettet ulvejakt. «Vi ska gå igenom brevet från EU-kommissionen men vi ser i nuläget att det inte är troligt att vi kan fatta beslut om jakt. En konfrontation med EU gynnar inte målsättningen», sier Maria Ågren i Naturvårdsverket.
  • Forsvarspolitikk på dagsorden i 2013
    Kommisjonen skal i løpet av våren legge fram et notat om effektivisering av Europas forsvarssektor. Det skal legge vekt på industri, indre marked og forskning. EUs statsledere skal ha en stor forsvarsdebatt på toppmøtet i desember 2013. EUs utenriksminister Catherine Ashton skal utarbeide et diskusjonsgrunnlag til debatten.
  • Andre forslag, rapporter og høringer fra Kommisjonen:
    - Innhold og copyright i det digitale indre marked - meddelelse
    - Digital agenda med fokus på vekst og jobbskaping – meddelelse
    - Skipsutstyrsdirektivet (revisjon) - forslag
    - Økodesigndirektivet - rapport om gjennomføringen og en eventuell utvidelse av direktivet
    - Ukonventionelle fossile brændstoffer (f.eks. skifergas) i Europa - høring, frist 23.3.13

  

Nytt fra Rådet/Europaparlamentet

  • Romorganisasjonen ESAs framtid - debatt i Rådet
    Konkurranserådet hadde 11. desember den første politiske debatten om Europakommisjonens ønske om på lang sikt å knytte Den europeiske romorganisasjonen ESA nærmere EU. Ifølge Europolitics var medlemslandene delte. Frankrike og Belgia ga klar støtte til ideen om å legge ESA under EU, mens blant andre Storbritannia og Tyskland ønsker å beholde dagens ordning. Flertallet av landene har ikke bestemt seg og ønsker en videre utdyping fra Kommisjonen før saken diskuteres igjen.
  • EU-kontroll av kjøretøy - politisk enighet i Rådet
    Transportministrene vedtok 20. desember en foreløpig holdning til forslaget om nye regler for periodisk kjøretøykontroll. Ifølge Samferdselsnytt sammenfaller de i hovedsak med norske synspunkter. Det ble blant annet enighet om at:
    - Den rettslige formen endres fra forordning til direktiv.
    - Motorsykler og scootere skal ikke være en del av direktivet.
    - Eldre privatbiler skal fortsatt kontrolleres hvert andre år.
  • Revisjon av anskaffelsesregelverket - vedtak i IMCO
    Det skal tas sosiale og miljømessige hensyn i tildeling av offentlige kontrakter, og det åpnes for at medlemsland kan gjøre underleverandører ansvarlig for den neste i kjeden og at underleverandører skal leve opp til kravene i direktivet. Det vedtok indre markedskomiteen (IMCO) 18. desember. Det ble også vedtatt endringer for å gjøre det enklere for SMBer å delta i anbudsprosesser. Andre deler av lovgivningspakken stemmes det over i januar, og dato for eventuelle forhandlinger med Rådet er ikke fastsatt.
  • Sjøsikkerhetsbyrået (EMSA) får utvidet myndighet - vedtak i EP
    EMSAs beredskap skal kunne benyttes ved forurensing fra olje- eller gassinstallasjoner offshore, og ikke som nå bare ved forurensing fra skip. Vedtaket i Europaparlamentet er i samsvar med kompromisset med Rådet. Parlamentet ønsket i utgangspunktet at EMSA også skulle analysere sikkerheten på flyttbare gass- og oljeinstallasjoner, men fikk ikke gjennomslag for dette. En slik rolle knyttet til forebygging vil imidlertid vurderes på nytt etter at de nye EU-reglene om offshoresikkerhet er vedtatt.
  • Finanspakten trådt i kraft
    Finanspakten trådte i kraft 1. januar 2013. Målet med pakten er å samordne medlemslandenes økonomiske politikk med tanke på langsiktig stabilitet, reduserte budsjettunderskudd og gjeldshåndtering.
  • Fiskerireform - vedtak i fiskerikomiteen
    Fiskerikomiteen i Europaparlamentet (PECH) vedtok 18. desember rapporten om reform av EUs fiskeripolitikk. Flertallet går inn for et gradvis forbud mot utkast av fisk og at det skal innføres et juridisk krav om å stoppe overfiske. Komiteen ønsker ikke at det skal innføres omsettelige kvoter. Plenumsbehandlingen er satt til februar.
  • Enighet om fiskekvoter i Rådet
    Fiskeriministrene ble 19. desember enige om fiskekvotene for 2013. De endelige kvotene blir først fastsatt etter at internasjonale forhandlinger er avsluttet. Det neste møtet mellom Norge og EU er 15. januar.
  • Det irske formannskapet
    Parlamentssiden til det irske formannskapet:  http://www.parleu2013.ie/, med informasjon om planlagte parlamentariske møter.

  

Nytt fra EFTAs overvåkingsorgan ESA

  • Lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter - saken avsluttes
    Forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter gjennomfører ILO-konvensjon 94 i norsk rett. ESA har ment at den er i strid med utsendingsdirektivet. I et brev til Arbeidsdepartementet viser ESA til endringer som er gjort i forskriften, samt til allmenngjorte tariffavtaler og avslutter saken.
  • Hvitvaskingsdirektivet - mangelfull gjennomføring
    ESA har sendt grunngitte uttalelser til Norge og Island om at det er mangler i gjennomføringen av direktivet i nasjonal rett. I Norge blir verken truster, tjenesteselskaper eller store kontantkjøp overvåket av noe offentlig organ. Norge innrømmer manglene, men har ikke fått på plass noen praktisk og effektiv løsning.
  • Endrer regler om eierkontroll i havbruksnæringa etter krav fra ESA
    ESA sendte i sommer et åpningsbrev til Norge hvor de hevder at den norske forskriften som ikke tillater et selskap å eie mer enn 25 prosent av norske laksekonsesjoner er i strid med EØS-avtalen. Fiskeridepartementet står fast på sitt prinsipielle syn om at havbruk ikke er en del av EØS-avtalen, men vil likevel ta initiativ til å endre akvakulturloven.
  • ESApte en sak i EFTA-domstolen om innsyn
    Det tyske transportselskapet DB Schenker fikk delvis medhold i sin klage om manglende innsyn i ESAs sak mot Posten Norge. Schenker ønsker å skaffe bevis til et påfølgende erstatningssøksmål mot Posten Norge for norske domstoler.

Nytt fra nasjonale parlament

  • Det italienske parlamentet får økt EU-kontroll
    Det italienske parlamentet har enstemmig vedtatt en ny EU-lov - Act on the Italian participation to the EU. Den erstatter en lov fra 2005 og gir parlamentet en større rolle for kontroll av regjeringens europapolitikk.
  • Det nederlandske parlamentets prioriteringer
    Senatet, førstekammeret i det nederlandske parlamentet, har valgt 24 saker fra Europakommisjonens arbeidsprogram som de vil prioritere i 2013. Det er de politiske partiene som foretar det første utvalget av saker. Fagkomiteene stemmer over prioriteringene og den endelige listen vedtas i plenum.
  • Sveriges riksdag negativ til forslag om tilgang til genetiske ressurser
    Kommisjonens forslag om tilgang til genetiske ressurser strider mot nærhetsprinsippet mener Sveriges riksdag. Forslaget slik det er utformet utelukker ikke en overføring av lovgivningskompetanse til EU. Forslaget er merket som EØS-relevant, men er ikke tatt inn i regjeringens EØS-notatbase. Forslaget gjelder naturforvaltning/biodiversitet og vurderes å falle utenfor den delen av miljøområdet som er en del av EØS-avtalen.

  

Rapporter, artikler, nettsider m.m.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 23.05.2013 08:13
: