Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Postkort med panserskipet «Norge» som motiv. Engelsk kort med unionsmerket både i skipets flagg og forstørret på kortet. Privat eie.

Forberedelser til nabostrid

Riksdagen valgte 17. mai 1895 å vedta ekstra store militærbevilgninger. Stortinget fulgte opp med økte bevilgninger til oppgraderinger av både sjø- og landforsvaret.

Stortingsproposisjon 17. mai 1898

Stortingsproposisjon 17. mai 1898 om ekstraordinære bevilgninger til Forsvaret. Proposisjonen foreslår 5,4 millioner kroner til armeen og vel 3,8 millioner til marinen. Det største enkeltbeløpet, 2,5 millioner, skal benyttes til «Paabegyndelse af 2 Panserskibe». Det dreide seg om søsterskipene «Norge» og «Eidsvold», som begge ble overlevert fra skipsverftet i Storbritannia i 1900. Foto: Stortingsarkivet

Oppgradering av forsvaret

Overlegninger i ledende politiske kretser i Sverige om å gå til militær aksjon mot Norge ble kjent på den andre siden av grensen og skapte frykt blant dem som visste hvor svakt det norske forsvaret var. Fra 1895 gav Stortinget økte bevilgninger til en vesentlig oppgradering av både sjø- og landforsvaret. Det største beløpet skulle benyttes til panserskip. Fire nye panserskip ble bygd i Storbritannia og overlevert i 1897 og 1900, de to siste var søsterskipene «Norge» og «Eidsvold».

Hæren anskaffet det mest moderne i kanoner og maskingevær. Etter århundreskiftet ble de gamle grensefestningene i Halden og Kongsvinger modernisert og supplert med sperrefort ved hovedinnfartsveiene fra Sverige mot Kristiania over Ørje og Aurskog.

Kongens siste ord i Stortinget

Kong Oscar 2. var øverstkommanderende for forsvaret i begge riker. I Norge irriterte man seg over at kongen fra 1870-årene var blitt avbildet i svensk uniform  på norske pengesedler. I 1901 kom det nye pengesedler der Oscar 2. ble erstattet med to norske helter, seierherren fra slaget mot Sverige i Dynekilen, admiral Peter Wessel Tordenskiold, og lederen av Stortingets kamp for å bevare 17. mai-grunnloven i 1814, Wilhelm Frimann Koren Christie.

Oscar 2.  møtte Stortinget for siste gang ved den høytidelige åpningen 19. oktober 1903. Til tross for militær opptrapping i begge riker, innledet han trontalen med betraktninger omkring betydningen av fredelige forhold til omverdenen.

Denne artikkelen tilhører nettutstillingen «Stortinget og unionen med Sverige». Nettutstillingen inneholder 30 artikler, som forteller hvordan Norge kom inn i unionen i 1814, hvordan de 91 årene i unionen forløp og hvordan Norge gikk ut av unionen i 1905. Les flere artikler i nettutstillingen.

Stortingets åpning 1903

Oscar 2. åpner Stortinget 19. oktober 1903. Foto L. Szacinski, Kristiania. Oslo bymuseum.

Trontale

Manuskript til Oscar 2.s siste trontale, 19. oktober 1903. Foto: Stortingsarkivet

Sist oppdatert: 28.06.2019 12:53
: