Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. april 2005 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:39:13]: Jeg har et spørsmål til justisministeren:

«En av sommerplagene langs E6 i Bohuslän og Østfold er veipirater som raner camping- og bobilturister som overnatter i dette området. Foran en ny sommersesong frykter man at denne kriminaliteten blusser opp igjen. Dette ødelegger bl.a. for turismen.

Hva vil statsråden foreta seg for å forebygge veiran?»

Statsråd Odd Einar Dørum [11:39:39]: Innledningsvis vil jeg bemerke at politiet gjennom forebyggende og håndhevende virksomhet skal sikre at det er trygt å ferdes alle steder i landet.

Kriminaliteten er imidlertid også i større grad grenseoverskridende og organisert. Når det gjelder den grenseoverskridende aktiviteten, utfordrer den evnen til samordnet kriminalitetsbekjempelse også på tvers av landegrensene.

I forbindelse med spørsmålet som representanten har stilt, er det blitt tatt kontakt med Politidirektoratet, som bl.a. har opplyst at Østfold og Follo politidistrikt har registrert ca. 10 tilfeller i 2003 og ca. 6 tilfeller i 2004 av den type kriminalitet som er beskrevet i spørsmålet. Kriminaliteten har primært vært knyttet til E6 i Rygge og i Ås kommune. I 2003 og 2004 iverksatte politiet flere tiltak for å forebygge og forhindre denne type kriminalitet. I samarbeid med Statens vegvesen ble det på utsatte steder satt opp skilt som på tysk og engelsk forklarer at man befinner seg i et område der det er fare for slik kriminalitet. I tillegg ble politiets tilstedeværelse langs E6 i det aktuelle området intensivert.

I 2005 planlegger politiet å intensivere tilstedeværelsen ytterligere. Det er etablert et eget prosjekt i området som bl.a. retter seg mot denne type kriminalitet. I tillegg er ytterligere forebyggende tiltak som skilting under vurdering.

Østfold politidistrikt samarbeider med politiet i Sverige om så vel forebygging som etterforskning i de konkrete sakene.

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:41:02]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er fullstendig klar over at problematikken i Østfold har vært langt mindre aktuell enn f.eks. i Bohuslän, der man har hatt et stort antall slike tilfeller. Så vidt jeg vet, rapporterte man i Sverige for 2003 om 160 veiran, og for 2004 om 105, altså en viss nedgang. Sverige har hatt dette tidligere enn Norge, og man har iverksatt tiltak. Det er betryggende å høre at man nå jobber videre med dette også i Norge. Man har innført visse tiltak, man skal utbygge dette videre og øke innsatsen når det gjelder patruljering.

Det som er et hovedpoeng her, er at dette skal virke forebyggende, slik at man slipper å utvikle den situasjonen man har i Sverige. Jeg vil også understreke at dette selvfølgelig er et ansvar for den enkelte turist, som må sikre seg med låsesystemer, alarmer osv., men det er også et offentlig ansvar. Det er betryggende å høre at man skal samarbeide med Sverige. Der har man gjort en del andre ting, bl.a. hatt informasjonskampanjer som har slått veldig positivt ut. I og med at dette er en ny kriminalitet i Norge, er det mange som ikke kjenner til det når de kommer til landet.

Vil man satse mer på informasjon også på dette området?

Statsråd Odd Einar Dørum [11:42:26]: Det framgår av svaret mitt at jeg tenker i de samme baner som representanten: for det første å kunne forebygge ved at den enkelte borger kan gardere seg selv i form av praktisk kunnskap – representanten og jeg er helt enige om det – og selvfølgelig at borgeren også skal kunne vente at samfunnet stiller opp. Det har jeg gitt utrykk for at samfunnet gjør, og at man er oppmerksom på denne faren.

Så er det slik at selv om dette skjer mer i Sverige, er det desto viktigere at det er et samarbeid, som jeg sa i svaret mitt, mellom Østfold politidistrikt og politiet i Sverige. Det er svært viktig. Selv om vi kan si at vi skal være opptatt av straffbare forhold i vårt eget land, er vi når det gjelder grenseoverskridende kriminalitet, avhengig av et slikt på tvers-samarbeid med vårt naboland. Det har vi lagt opp til.

Jeg er også enig med representanten i at vi må se på informasjonstiltak. Jeg har merket meg hans synspunkter, og jeg skal ta dem med i egnede sammenhenger. Det er også slik at norsk politi, akkurat som man gjør i Sverige, advarer mot å sove langs E6. Informasjon er nyttig, f.eks.: ikke velg en rasteplass som overnattingssted, ikke ha verdisaker synlig, osv. Vi deler de to hovedlinjene: at dette er et ansvar for borgerne, og at borgerne støttes av et aktivt politi som skjønner at dette kan utvikle seg.

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:43:43]: Jeg takker for tilleggsvaret. Jeg synes det er positivt, og håper at disse løftene og synspunktene følges opp slik at vi ikke får en eksplosjon av veipirater i Østfold og i Norge ellers. Det er også uheldig for turismen. I de få tilfellene vi har hatt, har det vært store negative oppslag internasjonalt, og man tegner et bilde av Norge og Sverige som utrygge turistland. Det er også svært uheldig for turistnæringen. Jeg håper at statsråden og politidistriktene følger dette opp og opprioriterer dette området.

Statsråd Odd Einar Dørum [11:44:24]: Jeg velger å ta representanten i beste mening, men jeg er verken operativ uteleder eller politimester. Men med det kjennskap jeg f.eks. har til de berørte politidistrikt, og jeg nevnte spesielt Østfold, har politiet der en egen evne til å kunne lytte til det som er politiets utfordringer. I Østfold har politimesteren f.eks. sagt at hele fylket, som er hans ansvar, har grenseutfordringer. De grenseutfordringene beskrives godt av representanten i hans spørsmål til meg. Jeg tror derfor at det lokale politi skjønner dette og ser dette, og de har jo i mange sammenhenger dokumentert at de både skjønner samspillet med befolkningen og kan snakke ordentlig til dem.

For min del glemmer jeg ikke den gang vi fortsatt hadde et Halden politidistrikt, hvordan de som var i distriktet, kunne fortelle at straks det skjedde noe, kunne man være sikker på at befolkningen reagerte umiddelbart. Det er en type nærhet mellom grunnplan og politi i grensefylket. Det tror jeg er ganske viktig for å kunne få til den forebyggingen som representanten og jeg er veldig enige om at vi må få til.

Presidenten: Spørsmål 6 er allerede besvart.

: