Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. april 2005 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Knut Storberget (A) [11:33:12]: «Politiets og Stavanger tingretts håndtering av NOKAS-saken har imponert de fleste av oss. Slik gruoppvekkende kriminalitet skal avdekkes, og det skal reageres. Det er viktig at slik etterforskning og iretteføring ikke rammer øvrig kriminalitetsbekjempelse. Det meldes nå om at det finnes for lite fengselskapasitet for å håndtere saken. Også for domstolen i Stavanger er det viktig å bli tilført ressurser.

Vil statsråden sikre at kapasiteten ved fengslene og hos domstolen nå styrkes, slik at øvrig arbeid ikke svekkes?»

Statsråd Odd Einar Dørum [11:33:43]: Jeg er enig med representanten Storberget i at håndteringen av NOKAS-saken er imponerende. Iretteføringen av denne saken stiller både politiet, domstolen og kriminalomsorgen overfor store utfordringer. Kriminalomsorgen har kapasitet til å håndtere dette og vil bidra til at saken kan gjennomføres på en effektiv måte. Det vil skje uten at det blir løslatelser utover den praksis som følger av gjeldende regler.

At Regjeringen ser svært alvorlig på denne type kriminalitet, framgår bl.a. av at det i forbindelse med både revidert nasjonalbudsjett 2004 og bevilgningsendringene i høstsesjonen 2004 ble fremmet forslag om tilleggsbevilgninger i forbindelse med NOKAS-saken i størrelsesorden ca. 50 mill. kr. I St.prp. nr. 14 for 2004–2005 ble det også orientert om at etterforskning og oppfølging vil kreve ressurser i 2005, og at Justisdepartementet om nødvendig ville komme tilbake til saken for å understreke denne sakens svært spesielle karakter og alvor.

Jeg kan bekrefte at det vil påløpe ekstra utgifter også for domstolen og kriminalomsorgen i forbindelse med NOKAS-saken. Det vurderes således tiltak for ikke å svekke kapasiteten bl.a. i kriminalomsorgen.

Regjeringen vil komme tilbake til saken i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2005.

Knut Storberget (A) [11:34:55]: Jeg takker for svaret. Jeg opplever at vi i hvert fall har felles intensjon og felles mål i forhold til denne type kriminalitet.

Det er vel på det rene at mange saker av denne typen som får et slikt omfang, blir problematiske å iretteføre – i hvert fall blir det en svær utfordring – når vi vet at det er såpass stor ubalanse i strafferettskjeden som det vi opplever i dag, hvor det bl.a. er køer foran fengslene, og hvor domstolene fra før føler et forholdsvis stort press.

Ser justisministeren at det nå vil være viktig å få nettopp denne balansen i strafferettskjeden, få bort soningskøene, få bort køene foran domstolene, nettopp for å kunne møte denne type utfordringer, som vi dessverre ikke ser ut til å få færre av, men kanskje flere?

Statsråd Odd Einar Dørum [11:35:53]: Når det gjelder denne helt konkrete saken og dens svært alvorlige karakter, har jeg understreket det, og jeg har gjort rede for hvordan den håndteres. Jeg oppfatter at representanten og jeg har samme syn på det.

Det jeg først og fremst er glad for, er at vi har lyktes i å komme så langt både hos domstol og politi i forhold til denne saken og saker i dens kjølvann. Jeg er også enig med representanten i at det stiller krav til alle, både til politiet, som har fått viktige verktøy for å bekjempe denne type kriminalitet, til domstoler og til kriminalomsorgen.

Nå er det jo slik at alle disse leddene er blitt styrket, men som det framgikk i interpellasjonsdebatten i går, har vi gjort mye på kriminalomsorgssiden, men vi må gjøre mer. Det er vel noe av kjernen i svaret. Men så er dette dessverre sammensatt, for mange av dem som står i kø, er jo folk som kan være under enklere forhold enn dem som tilhører den mest organiserte kriminaliteten, slik at det generelle svaret på det generelle spørsmålet blir: Ja, jeg ser behovet for en slik balanse, og vi må ha den. Men når det gjelder NOKAS-saken, er det viktig at vi gjennomfører den med den styrke som har vært til nå. Det er helt avgjørende, tror jeg, for en total tillit i det norske samfunnet til at denne kriminaliteten ikke aksepteres.

Knut Storberget (A) [11:37:04]: Jeg takker for svaret, som jeg i stor grad er tilfreds med. Jeg har bare lyst til å bruke denne anledningen til å be justisministeren om – noe jeg er sikker på at han vil ha oppmerksomheten rettet mot – særlig i denne prosessen å være årvåken når det gjelder situasjonen i Stavanger Tingrett. Vi snakker ofte om politi og fengselsplasser. Domstolens medarbeidere er ofte de roligste. Vi hører ikke så mye fra dem i presse og desslike. Jeg har sjøl besøkt Stavanger Tingrett, og opplever at det er en veldrevet tingrett, men som har mange komplekse, store saker, delvis på grunn av offshore, men også på grunn av en del andre forhold, og som nå har fått denne belastningen. Jeg er helt enig med justisministeren i hans beskrivelse av at aktørene her har drevet denne saken på en forbilledlig måte. Uten å gå inn i det saken dreier seg om, men for å kommentere prosessen – det gjelder også Stavanger Tingrett: Min oppfordring er at man i den tiden vi nå går inn i, hvor saken får sin hovedtyngde i det rettslige system, er særlig årvåken overfor tingretten, som har en kjempeutfordring i forhold til avvikling av denne saken, og at domstolsadministrasjonen og departementet sørger for at dette ikke blir en så stor belastning at domstolen får en evig trøkk.

Statsråd Odd Einar Dørum [11:38:26]: Jeg deler representantens oppfatning av Stavanger Tingrett basert på de erfaringer jeg har gjort, og med all respekt for at vi nå har en uavhengig domstolsadministrasjon. Jeg sa i mitt svar følgende, og skal gjerne gjenta det:

«Iretteføringen av denne saken stiller både politiet, domstolen og kriminalomsorgen overfor store utfordringer.»

Det er hele straffesakskjeden jeg tenker på når jeg snakker om utfordringene i saken, både i forhold til sakens alvor og dens spesielle karakter. Jeg har uttrykt meg på den måten fordi jeg ser at det er en slik total sammenheng, og dermed har jeg vel også svart på representantens spørsmål til meg.

: