Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. april 2005 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Gjermund Hagesæter (FrP) [11:25:53]: Eg har følgjande spørsmål til finansministeren:

«Skattedirektoratet har bl.a. på sine hjemmesider uttalt at dersom det er gitt manglende opplysninger fra giver, eller gjort andre feil ved innrapporteringen til skattemyndighetene, kan fradrag for pengegaver til veldedige organisasjoner nektes. Dette innebærer at en giver kan miste fradrag selv om vedkommende kan dokumentere at pengegaven er gitt.

Vil statsråden ta initiativ til å rette opp dette, slik at givere som kan dokumentere pengegaver, får fradragene de har krav på?»

Statsråd Per-Kristian Foss [11:26:35]: Bestemmelsen om fradrag for gaver til frivillige organisasjoner er gitt i skatteloven. I forskrift til skatteloven stilles det krav om at det er den frivillige organisasjonens sentrale ledd som skal gi de nødvendige opplysninger til Skattedirektoratet for at giveren skal få fradrag i sin inntekt.

Vi har ønsket en mest mulig ubyråkratisk og enkel ordning. Det har vært utgangspunktet for vår utforming av dette regelverket.

Det er nødvendig å stille krav om at det er organisasjonen og ikke den enkelte skattyter som skal innrapportere opplysninger. Ved å stille et slikt krav vil ligningsmyndigheten få et begrenset antall organisasjoner å forholde seg til og ikke mange tusen skattytere. Videre er det ved å kreve innberetning fra organisasjonene mulig å kunne stille krav om maskinell innberetning, noe som er av avgjørende betydning for å få til en ordning som ikke innebærer en betydelig merbelastning for ligningsmyndighetene.

Fristen for innberetning er 20. januar året etter inntektsåret. Organisasjonene kan innen 24. april samme år rette opp feil som er gjort i forbindelse med innrapporteringen. Skattyter som i sin forhåndsutfylte selvangivelse ikke har fått fradrag som vedkommende mener å ha krav på, må selv føre opp beløpet i sin rettelse. Skattemyndighetene vil deretter sjekke om dette stemmer med de opplysninger som er gitt av organisasjonen. Dersom organisasjonen innen 24. april ikke har oppfylt sin plikt til innrapportering, mister skattyter eventuelt retten til fradrag.

Jeg ser at bestemmelsen kan få uheldige konsekvenser ved at givere som i utgangspunktet har krav på fradrag, blir nektet dette av årsaker som skyldes mottakerorganisasjonen. Jeg vil imidlertid på bakgrunn av de hensyn som begrunner kravet, ikke fravike kravet om at opplysning om gaven må være gitt i maskinlesbar form for at fradrag skal gis. En annen løsning vil kunne ha svært uheldige administrative effekter.

Den muligheten en organisasjon har til å rette opp feil, er etter min mening tilstrekkelig til å ivareta hensynet også til skattyter. Det er imidlertid grunn til å se nærmere på om fristen for oppretting av feil eventuelt er for streng. Jeg vil ta dette opp med Skattedirektoratet.

Gjermund Hagesæter (FrP) [11:28:48]: Eg vil takke finansministeren for svaret han gav, som eg føler er ei delvis imøtekomming, og for at han ønskjer å sjå på dette og gjere det litt enklare og smidigare.

No er det slik at likningslovens kapittel 6 slår fast ei oppgåveplikt for ei rekkje tredjemenn, utan at etterleving av denne plikta har fått avgjerande betydning for den skattemessige behandlinga. Det gjeld bl.a. gjeldsrente.

Eg vil stille dette spørsmålet til finansministeren: Kva er det som gjer at det er strengare krav for å få frådrag for gåver til frivillige organisasjonar enn f.eks. frådrag for renteutgifter til lån som er tekne opp i utlandet? Praksisen er slik at dersom dette ikkje er innrapportert, kan skattytar føre dette på og få frådraget frå det lokale likningskontoret.

Statsråd Per-Kristian Foss [11:29:47]: Det ligger i det gode, gamle fremskrittspartistandpunktet at man bør gjøre skattesystemet enklest mulig og etablere minst mulig byråkrati ved etablering av nye fradragsordninger. Denne fradragsordningen, altså for gaver, har blitt svært populær, og jeg regner også med at antallet kan vokse. Derfor er det nødvendig at det er plikten for mottakerorganisasjonen til å rapportere dette i maskinlesbar form, som det heter, som er det avgjørende.

Jeg vil jo legge til at hvis man gir gaver til organisasjoner som ikke vedkjenner seg å ha mottatt dem, bør man slutte med det – til den organisasjonen i hvert fall.

Gjermund Hagesæter (FrP) [11:30:31]: Eg har full forståing for at innrapporteringa skal gjerast av organisasjonane, og at det må leggjast opp til eit system slik at dette skjer utan problem i dei aller fleste tilfella.

Men her er det altså slik at dersom f.eks. givaren unnlèt å føre opp fødselsnummeret på bankgiroen ved innbetalinga, kan det få den konsekvensen at den veldedige organisasjonen ikkje kan innrapportere gåva til skattemyndigheitene. Det kan også skje andre feil frå den veldedige organisasjonen si side som gjer at korrekt innrapportering ikkje finn stad.

Då synest eg at det er underleg at ikkje skattytaren skal ha anledning til å rette opp dette på sjølvmeldinga, dersom skattytaren kan dokumentere 100 pst. at ei gåve er gitt til ein veldedig organisasjon, som altså fører til at givaren har krav på frådrag for gåva.

Statsråd Per-Kristian Foss [11:31:36]: Skattyter har jo plikt til å gi riktig informasjon også til de organisasjoner som er pliktige til å innrapportere videre til ligningsmyndighetene. Det er et ansvar skattyter har, også på dette området.

Så synes jeg det er viktig at for at en gave skal være fradragsberettiget i ligningen i forhold til skatt, må gaven erkjennes mottatt. Mottakerorganisasjonene har altså en frist på seg fra begynnelsen av januar til 24. april til å rette opp eventuelle feil. Det synes jeg er en god frist. Vi har sagt at vi også skal vurdere om denne rettefristen for organisasjonene skal forlenges. Men det vil være et system som dessverre lett kan misbrukes, hvis det etter den fristen også skal være mulighet for organisasjonene til å rette opp feil, altså å erkjenne å ha mottatt en gave som man ikke oppdaget før langt ut i året etterpå. Det åpner for misbruksordninger, og det vil jeg gjerne unngå, for dette er en god ordning, som også baserer seg på en betydelig tillit til de organisasjonene som mottar gaver. Derfor har vi sagt at det må være et sentralt ledd som mottar gaven, for å kunne få den tilstrekkelige dokumentasjon direkte til skattemyndighetene.

: