Stortinget - Møte torsdag den 13. februar 2003 kl. 10

Dato: 13.02.2003

Dokumenter: (Innst. S. nr. 99 (2002-2003))

Sak nr. 5

Innstilling fra utenrikskomiteen om bistandsavtaler som trådte i kraft i 2001

Talere

Votering i sak nr. 5

Bjørn Jacobsen (SV) (ordførar for saka): Komiteen har ein liten, kort merknad om at ein må halde eit kontinuerleg trykk på helse-, utdannings- og kvinneperspektivet i bistanden. På ein måte er det nytt, for vanlegvis har ikkje komiteen brukt å ha særlege merknader til denne typen saker, til desse bistandsavtalane. – Då er eg for så vidt ferdig som ordførar for saka. Eg går over til å vere SV-ar.

Det gjeld berre ei kort oppklaring. Det går på dette med budsjett og utviklingspolitiske utgreiingar – og når skal vi diskutere bistand? Det er det eg er litt oppteken av. Vi i SV undrar oss litt over at så få av avtalane f.eks. omfattar grunnutdanning – ikkje minst grunnutdanning for jenter, som vi alle snakkar om i alle moglege samanhengar, mens ingen av dei 97 avtalane som er inngått, omfattar det. Men det kan vel hende at statsråden har ei fornuftig forklaring på det.

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Utdanning er et hovedsatsingsområde. Vi lanserte nylig vår utdanningsstrategi. Den måten det reflekteres på, er ved to forhold. Nå endrer vi jo vårt utviklingssamarbeid generelt, fra mindre prosjektorientering og over på program og budsjettstøtte. Det vi gjør, er at vi går inn og støtter sektorprogrammer i flere land. Det trenger ikke være relatert til avtalespesifikke ordninger, men at vi går inn f.eks. med støtte til det som kalles kurvfinansiering i de ulike landene. Den andre måten vi øker utdanningsbistanden på, er gjennom multilaterale kanaler. Vi støtter både UNICEFs utdanning for jenter i Afrika-program, en meget omfattende og stor satsing. Vi gjør det også i forhold til banken. Det planlegger vi nå, det er nytt for året, slik at utdanningsinnsatsen økes betydelig. Det vil også bli reflektert i rapporteringen til Stortinget senere. Det er grunnen til at det ikke er reflektert i bistandsavtalene som representanten siktet til.

Når det så gjelder savnet etter en mer omfattende utviklingspolitisk debatt –siden Stortingspresidenten også er til stede her i dag – vil jeg bare nevne betydningen av at en vurderer dette med en utviklingspolitisk redegjørelse. Vi har veldig få saker til Stortinget i form av melding og proposisjon, og den utviklingspolitiske redegjørelsen har vært en viktig debattmulighet for Stortinget og for hele utviklingspolitikken. Dette vil være et ønske fra vår side, men det er selvfølgelig opp til Stortinget selv å beslutte hvorvidt man ønsker å ha en slik regulær redegjørelse, på samme måte som for utenriksministeren.

Dette regner jeg med at Stortinget selv vurderer, men det ville gitt muligheten for flere debatter.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering i sak nr. 5

Komiteen hadde innstillet:

Utenriksdepartementets forelegg av bistandsavtaler med fremmede stater som trådte i kraft i 2001 – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.