Stortinget - Møte onsdag den 27. mars 1996
Spørsmål 2
Kjell Magne Bondevik (KrF): Jeg har også dette spørsmålet til utenriksministeren:
Hvordan vurderer utenriksministeren utviklingen av Kinas politikk i forhold til Taiwan?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: I forrige spørretime gav jeg uttrykk for den bekymring Regjeringen følte overfor Kinas militære øvelser i Taiwan-stredet. Øvelsene er nå avsluttet, og synes først og fremst å ha hatt som hensikt å avskrekke Taiwan og det internasjonale samfunnet fra en « to Kina-politikk ». Den kinesiske maktdemonstrasjonen var et uakseptabelt forsøk på å påvirke en legitim demokratisk prosess på Taiwan.
Kinas politikk overfor Taiwan har tatt sikte på fredelig gjenforening etter prinsippet « ett land, to systemer ». Men kineserne har ikke villet utelukke bruk av makt hvis forhandlingslinjen ikke fører fram. Den voksende uavhengighetsbevegelsen på Taiwan og Taiwans internasjonale kampanje for medlemskap i FN kan ha medført at kinesiske myndigheter legger større vekt på militære maktmidler.
Det gjenstår nå å se om kinesiske myndigheter og det nyvalgte lederskapet på Taiwan kan lykkes i å etablere en positiv dialog som minsker spenningen i området. Det er heldigvis allerede kommet signaler om at Kina ønsker å bedre forbindelsene over Taiwan-stredet. Fra norsk side vil vi gjøre det vi kan for å oppmuntre til dette.
Kjell Magne Bondevik (KrF): Jeg takker statsråden også for dette svaret. Spørsmålet var også stilt for å kunne gi utenriksministeren en anledning til en oppdatert kommentar overfor Stortinget om situasjonen i forholdet mellom Kina og Taiwan, hvor det nesten har skjedd noe fra dag til dag i den siste uke.
Vi deler synet på at Kina har tatt i bruk en uakseptabel maktdemonstrasjon overfor Taiwan. Jeg tror også vi deler synet på og forhåpningene om at det kan bli en forhandlingsløsning i forholdet mellom de to land, men jeg tror at det Kina har gjort de siste dagene, har gjort at sympatien for Taiwans sak har blitt større, at det kanskje har virket stikk motsatt av det som var stormakten Kinas intensjon.
Et tilleggsspørsmål vil være: Hvordan vurderer utenriksministeren mulighetene for en forhandlingsløsning, som ikke nødvendigvis bare kan være på Kinas premisser?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Det er selvsagt vanskelig å ha helt bastante oppfatninger om utsiktene for den videre fredelige utvikling, men jeg er, som jeg var inne på i mitt første svar, glad for at umiddelbart etter at valgresultatet forelå, fremmet pressetalsmannen i det kinesiske utenriksdepartementet ønske om et møte mellom de to presidenter Zemin Jiang og Lee Teng-hui om praktiske samarbeidsspørsmål, som f.eks. direkte fly-, skips- og postforbindelser over Taiwan-stredet. Det er absolutt nye signaler, positive og raskt etter de store militære manifestasjoner vi har sett. Vi får håpe at dette legger grunnlaget for en bedret forbindelse, hvor Kina vender tilbake til sin gamle strategi, nemlig at alle uløste spørsmål i forhold til Taiwan skal løses gjennom fredelige forhandlinger. Men hvis representanten igjen spør om jeg er sikker på at dette vil skje, så er svaret nei. De første signalene etter valget er likevel mer positive enn vi kanskje kunne håpe.