Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 27. mars 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

John Alvheim (Frp): Jeg skal få lov å stille den ærede helseminister følgende spørsmål:

Verdens Gang opplyste i en artikkel 16. mars 1996 at legemidler for over 90 mill. kroner som Stortinget har bevilget til Norsk Medisinaldepot AS for å opprettholde et kriselager av medikamenter, er « forsvunnet ».

Kan helseministeren bekrefte at et tilstrekkelig kriselager av medikamenter, tilsvarende de gitte bevilgninger, i dag fysisk forefinnes ved Norsk Medisinaldepot AS?

Statsråd Gudmund Hernes: Kortversjonen av svaret er ja.

Staten har gjennom mange år finansiert oppbyggingen av et beredskapslager for medisiner ved Norsk Medisinaldepot AS. Oppbyggingen er dekket over bevilgningen til helseberedskap. Ved omdanningen av Norsk Medisinaldepot ved årsskiftet 1992/93 til et statlig aksjeselskap ble verdien av beredskapslageret lagt inn som en del av egenkapitalen ved Norsk Medisinaldepot AS. Norsk Medisinaldepot har til enhver tid oversikt over beredskapslageret.

Beredskapslageret, tilsvarende de gitte bevilgninger på i underkant av 90 mill. kr, forefinnes fysisk ved Norsk Medisinaldepot AS. Beredskapslageret er ikke « forsvunnet », selv om det inngår som en del av egenkapitalen ved Norsk Medisinaldepot.

I fredstid disponerer Norsk Medisinaldepot over lageret. For å unngå utdatering av produktene rulleres lageret over Norsk Medisinaldepots forretningsmessige beholdning. Ved leveringssvikt i fred vil beredskapslageret bli brukt til å forsyne apotek og sykehus. Når leveringskrisen er over, vil Norsk Medisinaldepot i tilfelle fylle det opp igjen.

Ved beredskap eller krig disponerer Sosial- og helsedepartementet lageret.

John Alvheim (Frp): Jeg er glad for at svaret stod i sterk kontrast til oppslaget i VG.

For meg var det viktig å få bekreftet at det medisinske kriselager både før har vært og nå fysisk er til stede i Norsk Medisinaldepot AS i det omfang og det sortiment en har betalt for.

Norge er veldig sårbart ved en eventuell krig eller krisesituasjon, idet egenproduksjon av medisiner er relativt liten. Stort sett alt engangsutstyr som brukes i våre sykehus, må også importeres. Det er således særdeles viktig at en i tillegg til beredskapslagrene for det enkelte sykehus også har et tilstrekkelig sentralt lager av medisiner og sykepleieartikler. Mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden blir: Hvem fører den årlige kontroll med kriselageret i Norsk Medisinaldepot AS?

Statsråd Gudmund Hernes: Nøkkelpoenget er at det her er tale om en økonomisk postering og ikke en fysisk plassering. Lageret er der, og det hadde også vært mulig for journalisten å få et mindre oppslag dersom han hadde undersøkt saken - så vidt jeg vet, var også den opplysningen gitt. Men hvis den var blitt tatt hensyn til, hadde overskriften selvsagt blitt mindre og mindre alarmistisk.

Når det gjelder kontrollen, ligger selvfølgelig kontrollen over de forpliktelser som Medisinaldepotet har, til dets styre, og vi forutsetter at det følger opp alle de pålegg som ligger på Medisinaldepotet, og at det er en del av den ordinære kontroll som styret gjennomfører. Når det gjelder den rent fagmessige kontroll, om hvilke typer preparater osv., må det vel være en del av Medisinaldepotets administrative forpliktelser å følge opp.

John Alvheim (Frp): Jeg takker igjen for svaret, og håper at Medisinaldepotet virkelig følger opp dette. Jeg kunne godt ha likt at det var et offentlig organ utenfor depotet som førte denne kontrollen.

Tør jeg spørre om hvilke krav, forutsetninger og spesifikasjoner som ligger fore når Stortinget, eventuelt staten, yter penger til Norsk Medisinaldepot? Kan helseministeren bekrefte at uttaket fra lageret ved en eventuell krisesituasjon skjer kostnadsfritt for det offentlige?

Statsråd Gudmund Hernes: Som jeg sa, er det slik at det er gitt bevilgning til et lager i den størrelsen som det er tale om her, og at det er en rullering. Det betyr at det til enhver tid skal foreligge et beredskapslager med den nødvendige sammensetning av preparater og medikamenter, og at det også er tilpasset det behov som befolkningen vil ha, enten en krisesituasjon oppstår i krig eller fred. Som sagt, hvis man tærer på dette lageret, skal det selvsagt fylles opp igjen. Det er en del av forutsetningen for hele ordningen.

: