Brev fra Forsvarsdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, udatert

TERRORANGREPET MOT HOTELL SERENA I KABUL 14. JANUAR 2008 - SVAR

Etter avtale med Utenriksdepartementet oversendes vedlagt svar på spørsmål 5 og 6 til utenriksministeren fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Forsvarsdepartementet har et underlagsmateriale til spørsmålene som er gradert opp til hemmelig ut fra stridstekniske og operasjonelle forhold. Jeg er åpen for en dialog med komiteen om hvordan dette materialet eventuelt kan gjøres tilgjengelig, om dette anses ønskelig fra komiteens side.

Vedlegg 1

Spørsmål 5:

Spørsmål: Komiteen ber om å få oversendt kopi av all informasjon som er sendt fra forsvarspersonell som var tilstede i Afghanistan, under og etter angrepet, til Fellesoperativt hovedkvarter. Det bes om at dette inkluderer all informasjon fra militært og eventuelt sivilt sanitetspersonell som var tilstede ved evakueringen av sårede fra Hotell Serena og ved mottak av de sårede ved KAIA/feltsykehuset.

Svar: All korrespondanse mellom Forsvarets personell som var til stede i Afghanistan, under og etter angrepet, og Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) er inkludert i rapporten til nasjonal kontingentsjef (NCC) datert 18. januar 2008. Denne rapporten er gradert og er derfor ikke vedlagt, men kan gjøres tilgjengelig om dette anses ønskelig fra komiteens side.

I tillegg foreligger tre e-poster fra militærrådgiveren ved ambassaden i Kabul, hvor en var til Utenriksdepartementet (UD) med kopi til Forsvarsdepartementet (FD) og to til FD direkte. Den første er gradert, datert 22. januar 2008 og gir en generell utdyping av situasjonen. Den andre (med to vedlegg) er ugradert, datert 23. januar 2008 og beskriver hendelsesforløpet og militærrådgiverens rolle og aktiviteter. Denne e-posten er vedlagt som undervedlegg. Den tredje e-posten er også gradert, datert 30. januar og beskriver nærmere gjennomføring av sikkerhetsorienteringen ved ambassaden den 13. januar. De to graderte e-postenene er ikke vedlagt, men kan gjøres tilgjengelig om ønskelig som nevnt over.

Undervedlegg:

- (U) E-post fra Militærrådgiver ved ambassaden i Kabul til FD, datert 23. januar 2008.

Spørsmål 6:

Spørsmål: Komiteen ber om å få oversendt kopi av all korrespondanse mellom Fellesoperativt hovedkvarter og Forsvarsdepartementet, Justisdepartementet og Utenriksdepartementet i sakens anledning.

Svar: Etter anslaget ba Forsvarsdepartementet (FD) om en redegjørelse om Forsvarets involvering fra Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK). Dette oppdraget ble gitt i melding datert 18. januar 2008. Samtidig ble fungerende sjef for Forsvarets Sanitet (FSAN) bedt om en tilsvarende redegjørelse for hans inntrykk av hendelsen. Han var på tjenestereise til Afghanistan og derfor tilfeldigvis til stede på Kabul internasjonale flyplass.

Korrespondanse mellom FOHK og FD før, under og etter anslaget mot hotell Serena er inkludert i rapporten til sjef FOHK datert 21. januar 2008. Denne rapporten er gradert og er derfor ikke vedlagt, men kan gjøres tilgjengelig om dette anses ønskelig fra komiteens side.

Undervedlegg:

- (U) Fungerende sjef FSANs redegjørelse om observasjoner under håndtering av angrepet ved hotell Serena i Kabul, datert 21. januar 2008.