Brev fra Kultur- og kirkedepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 4. mars 2008

Vedrørende spørsmål til St. prp. nr. 4 (2007-2008) Sendetid i lokalradio

Jeg viser til Familie- og kulturkomiteens brev av 21. februar 2008 vedrørende St. prp. nr. 4 (2007-2008) Sendetid i lokalradio.

I brevet stiller komiteen følgende spørsmål:

  • 1. Hvorfor foreslår Regjeringen at det ikke skal være mulig å gi "vanlig konsesjon" (allmennradio) i områder med 2 sendernett?

  • 2. Er det mulig å definere sendenettnummer 11-01.1 til allmennradio/nisjeradio?

Til det første spørsmålet vil jeg vise til at de nye prinsippene for tildeling av lokalradiokonsesjoner skal sikre lokalradioene godt driftsgrunnlag og forutsigbare rammevilkår, samt mangfoldet i lokalradiotilbudet, jf. St.meld. nr. 30 Kringkasting i en digital fremtid.

I områder med to sendernett er det lagt til grunn at ett nett skal avsettes til drift av én lokalradiokonsesjonær med rett og plikt til å sende døgnkontinuerlig. Konsesjonæren skal dermed sikres forutsigbarhet for sendetid og mulighet for kommersiell bærekraft ved å kunne hente tilstrekkelig med inntekter fra det lokale markedet. Det andre nettet avsettes til nisjeradiokonsesjonærer, som i hovedsak skal drive på et ikke-kommersielt grunnlag.

Med en slik fordeling i områder med to nett, tas det sikte på å sikre økonomisk bærekraftige driftsvilkår for en kommersiell radioaktør, samtidig som det legges til rette for et lokalt mediemangfold ved at det avsettes tilstrekkelig med frekvensressurser til ikke-kommersiell radiovirksomhet.

Dersom ordningen prinsipielt hadde åpnet for to kommersielle radiokonsesjoner (én 24/7 og én allmennradio) i områder med to sendernett, ville det skapt en konkurransesituasjon mellom flere kommersielle lokalradioaktører i ett område. Dette ville lett kunne komme i strid med formålet om å legge til rette for et godt driftsgrunnlag. Videre ville man ved å avsette kun et halvt sendernett til ikke-kommersiell lokalradio gitt betydelig dårligere vilkår for nisjeradioene. Dette ville hatt negative konsekvenser for det lokale mediemangfoldet.

Vedrørende spørsmål to så ligger sendernett 11-01.1 i konsesjonsområde 11-01 (Haugesund, Karmøy, Vindafjord mv.) Det er i dette området avsatt ett sendernett til 24/7-konsesjon og ett sendernett til nisjeradiokonsesjoner, i tråd med de prinsipper som det er blitt gjort rede for ovenfor. En eventuell omdefinering av dette sendernettet ville bryte med de prinsipper konsesjonsutlysningen hviler på og anses derfor ikke som aktuell.