Brev fra Kultur- og kirkedepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 4. mars 2008

Spørsmål til St prp. nr. 4 (2007-2008) Sendetid i lokalradio

Jeg viser til Familie- og kulturkomiteens brev av 4. mars 2008 om St. prp. nr. 4 (2007-2008) Sendetid i lokalradio.

I brevet stiller komiteen spørsmål om hensynet til Jæren Misjonsradios behov for sendetid på formiddagen kan ivaretas uten å bryte prinsippene for tildeling av konsesjon til lokalradio.

Etter prinsippene for tildeling av konsesjon til lokalradio, har allmennradioer rett til 12 timers sammenhengende sendetid på hverdager. I St. prp. nr 4 (2007-08) heter det at "Dei nye prinsippa gjer at det i konsesjonsområde med berre eitt sendarnett ikkje vil vere mogleg å sikre nisjeradioane sendetid mellom kl. 06.00 og 18.00 dersom ein samstundes skal sikre forsvarleg drift av vanleg radio." Dette må forstås på bakgrunn av dagens situasjon som gir alle nærradioer rett til sendetid mellom 06.00 og 18.00. Prinsippet innebærer således at allmennradioenes rett til en sammenhengende 12-timers sendeflate ikke bør undergraves av at flere nisjeradioer får sendetid i samme tidsrom.

Dette betyr ikke at nisjeradioer vil være utelukket fra sendetid i samme tidsrom. Den nærmere fordelingen av sendetid i ett sendernett vil i utgangspunktet bli avgjort av aktørene selv. Aktørene kan velge å fravike prinsippet om 12 timers sammenhengende sendetid. Dersom aktørene ikke kommer til enighet om fordelingen av sendetid, kan uenigheten påklages til Medietilsynet.