Vedlegg 5: Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til forsvarsministeren, datert 24. januar 2005

Ad Dokument nr. 1 (2004-2005) Antegnelser til statsregnskapet 2003

Kontroll- og konstitusjonskomiteen viser til tidligere korrespondanse i forbindelse med komiteens behandling av Riksrevisjonens Dokument nr. 1 (2004-2005) Antegnelser til statsregnskapet 2003.

I de svar som ble gitt av Forsvarsministeren i brev av 3. desember 2004 ble det gitt uttrykk for at de forhold som førte til feil og mangler i det avlagte regnskap for Forsvarsdepartementet gjeldende budsjettet 2003 var ryddet på plass.

Komiteen forsto av statsrådens svar at hovedårsaken til at regnskapet for 2003 ikke kunne godkjennes av Riksrevisjonen, skyldtes visse overgangsproblemer - problemer som nå hadde funnet sine løsninger.

Ikke minst synes det å gjelde økonomistyringen hvor det bl.a. heter:

"FD har overfor Forsvarets militære organisasjon (FMO) presisert at alle enheter må ivareta planlagt aktivitet innenfor tildelte budsjettrammer. Ved eventuelt merforbruk vil den enkelte enhet selv måtte omdisponere egne midler for å holde aktiviteten i samsvar med planlagte målsettinger. På dette området fører FD en tilnærmet "nulltoleransepolitikk" "

Også når det gjelder de fleste av de øvrige forholdene Riksrevisjonen har påpekt, får komiteen et klart inntrykk av at dette vil være avklart på en måte som gjør at regnskapet for 2004 vil være i henhold til bestemmelsene.

Komiteen kjenner naturlig nok ikke regnskapet for 2004 og skal ikke forskuttere behandlingen av dette, men de forsikringene som er gitt om at feil og mangler er rettet opp i budsjettstyringen i 2004, vil antakelig ikke være uten betydning for de vurderinger komiteen vil gjøre når det gjelder regnskapet for 2003.

Etter det vi nå kjenner til fra media og fra uttalelser fra statsråden selv, fra Forsvarssjefen og fra andre innen Forsvarets organisasjoner - kan en få inntrykk av at de feil og mangler Riksrevisjonen påpekte når det gjaldt regnskapet for 2003 i betydelig grad også vil fremkomme i 2004.

Komiteen ber derfor statsråden om å utdype de svar hun ga komiteen i brev 3. desember 2004 - hvilken effekt man kan se av de tiltak som er iverksatt?

Komiteen ønsker også opplyst om noe av det bebudede overforbruk i 2004 skyldes etterslep fra 2003, og i så tilfelle hvor store beløp dette dreier seg om.

Komiteen ber om svar snarest mulig.