Ad Dokument nr. 1 (2004-2005) Antegnelser til statsregnskapet 2003

Kontroll og konstitusjonskomiteen har for tiden statsregnskapet for 2003 til behandling. I den forbindelse ønsker komiteen svar på følgende spørsmål:

1) Økonomistyring

Statsråden har ved en rekke anledninger, både i media og overfor Stortinget, gitt uttrykk for at økonomistyringen i Forsvaret er under kontroll. I svar til Riksrevisjonen går departementet imidlertid langt i å innrømme og akseptere alvorlige feil og svakheter.

Komiteen ber statsråden utdype og begrunne sine tidligere uttalelser.

2) Inkassosaker m.v

Ifølge Riksrevisjonen hadde Forsvaret pr ultimo mars 2004 registrert over 600 inkassosaker, over 2000 inkassovarsler og mellom 7500 og 10000 ubehandlete purringer.

Komiteen ber om å få oversendt en oppstilling som viser hvilke beløp som er påløpt i inkassosalærer, morarenter og øvrige kostnader på grunn av for sen betaling av regninger.

3) Lønnsutbetaling

Riksrevisjonen viser til at det for november og desember 2003 ikke lot seg bekrefte at det var utbetalt korrekt lønn til de ansatte og at personinformasjonen med plassering av ansatte i riktig stilling ikke var oppdatert.

Komiteen ber om å få opplyst om forholdene nå er brakt i orden og om eventuelle feilutbetalinger er rettet opp. Videre ber komiteen om statsrådens bekreftelse på at lønnsutbetalingssystemet nå fungerer etter forutsetningene.

4) Inntekter

Riksrevisjonen har påpekt at det ikke har vært mulig å få bekreftet at alle inntekter er postert i Forsvarets regnskap for 2003.

Komiteen ber om statsrådens kommentarer til dette.

5) Anskaffelser

Riksrevisjonen viser til at det fortsatt er store mang­ler i rutinene ved anskaffelser og at Forsvaret ikke har kunnet legge frem noen samlet oversikt over gjennomførte anskaffelser i 2003 med fordeling mellom ulike anskaffelsestyper.

Komiteen ber statsråden redegjøre for hvilke tiltak som er iverksatt for å sikre at regelverket for offentlige anskaffelser blir fulgt.

6) Lager

Komiteen har merket seg Riksrevisjonens påpeking om at det ikke har skjedd vesentlige endringer på tross av at oversikt over lagerbeholdning m.v. var et vesentlig punkt under Stortingets behandling av statsregnskapene for 2001 og 2002. For eksempel var i følge Riksrevisjonen, ikke revisjon av materiellbeholdningene ved Forsvarets "hurtig reaksjonsstyrke" og dens underavdelinger gjennomførbare på grunn av mangel på materiellister.

Komiteen ber om statsrådens kommentarer til Riksrevisjonens anførsler samt opplyst om situasjonen nå er brakt i orden.

7) Forsvarsbygg

Av Forsvarsbyggs regnskap for 2003 går det blant annet frem at det mangler signerte husleieavtaler for 15 pst. av utleieobjektene.

Komiteen ber statsråden opplyse om forholdet er brakt i orden eller om det fortsatt finnes leieforhold hvor formalitetene ikke er på plass.

8) Program Golf

I sine antegnelser uttaler Riksrevisjonen at det er "kritikkverdig at Program Golf Leveranseprosjekt 1 ikke har levert et system som tilfredsstiller kravene til økonomiregelverket i staten". Det fremgår ikke om denne uttalelsen dreier seg om effekten av Leveranseprosjekt 1 i Program Golf etter at det reelt tok effekt, dvs. i 2004 eller om uttalelsen kun dreier seg om mang­lende resultater av prosjektet i revisjonsåret 2003.

Komiteen ber om statsrådens kommentar til dette.