Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden
Illustrasjon: personj som forlater Stortinget

Illustrasjon: Stortinget.

Etter vervet

Stortingsrepresentanter som trer ut av vervet, kan søke om fratredelsesytelse og etterlønn.

Stortinget har to ordninger som har som formål å lette overgangen mellom å være innvalgt på Stortinget og å gå tilbake til et vanlig arbeidsliv: fratredelsesytelse og etterlønn.

Begge ytelsene innvilges av Stortingets presidentskap etter søknad. Representantene har selvstendig informasjonsplikt, og Stortingets administrasjon utfører kontroll.

Fratredelsesytelse

Fratredelsesytelse er en overgangsordning etter endt tjeneste som folkevalgt, som ved behov sikrer avgående stortingsrepresentanter en inntekt  i inntil tre måneder at de forlater Stortinget. Også innkalte vararepresentanter som har møtt sammenhengende i minst 12 måneder i én valgperiode kan få fratredelsesytelse. Fratredelsesytelsen tilsvarer den faste månedlige godtgjørelsen (uten eventuelle tillegg). Ytelsen avkortes mot eventuelle inntekter over 5 000 kroner.

Fratredelsesytelsen kan brukes av dem som finner det utfordrende å gå rett ut i en annen jobb, og letter derved overgangen tilbake til et vanlig arbeidsliv. Formålet med ordningen er å legge til rette for at representantene  fullt ut skal kunne konsentrere seg om å utøve vervet helt til de forlater Stortinget,  og samtidig gis en forutsigbar og trygg overgang til et vanlig yrkesliv.

Les om fratredelsesytelse i stortingsgodtgjørelsesloven § 15, med utfyllende bestemmelser i §§ 17 og 18, og i retningslinjer om praktisering av fratredelsesytelse.

Etterlønn

Etterlønn er en behovsprøvd ordning som skal lette overgangen til yrkeslivet etter endt stortingskarriere, og kan gis i maksimalt 12 måneder etter opphør av fratredelsesytelsen.

Etterlønn utgjør 66 prosent av godtgjørelsen representantene har mottatt, uten eventuelle tillegg. Etterlønn kan bare gis til mottakere som kan dokumentere at de er aktivt arbeidssøkende eller gjennomfører relevant kompetanseheving. Det gis ikke etterlønn ved etablering eller ny oppstart av egen virksomhet.

Formålet med etterlønnsordningen er å sørge for at personer som har fylt verv som folkevalgte på Stortinget, enten som fast innvalgte representanter eller ved langvarig innsats som vararepresentanter, skal gis god mulighet til å (gjen)oppta eller gå inn i et normalt yrkesliv.

Les om etterlønn i stortingsgodtgjørelsesloven § 16, med utfyllende bestemmelser i §§ 17 og 18, og i retningslinjer om praktisering av etterlønn.

Pensjon

Pensjon for stortingsrepresentanter reguleres av stortings- og regjeringspensjonsloven. Alderspensjonen i denne ordningen er basert på samme prinsipp som alderspensjon i folketrygden. Dette betyr at alle år på Stortinget eller i regjeringen gir pensjonsopptjening.

Statens pensjonskasse (SPK) administrerer pensjonsordningen for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer.

Sist oppdatert: 27.04.2023 10:20
: