Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Åpningsinnlegg ved lanseringen av jubileumsidentiteten for grunnlovsjubileet

Tale av stortingspresident Dag Terje Andersen under lanseringen av jubileumsidentiteten for grunnlovsjubileet i lagtingssalen, 28. januar 2013.

(Må sjekkes mot fremførelse.)

Kjære alle sammen,

Velkommen til lanseringen av den visuelle identiteten for grunnlovsjubileet i 2014. En identitet som skal uttrykke selve kjernen i jubileets innhold.

Så la meg like godt starte i kjernen av hva dette handler om. Hva er det egentlig vi skal feire neste år? Det er Norges viktigste politiske dokument. Intet mindre. Det dramatiske revolusjonsåret 1814 var Norges annus mirabilis – et mirakelår. I løpet av dette ene året skjedde bruddet med ideen om at en fyrste fritt kunne råde over sitt territorium og folket der. Eidsvollsmennene snudde om på hele det politiske systemet, og satte folket i sentrum. Resultatet ble at vi fikk en av Europas mest radikale grunnlover, som bygget på maktfordelingsprinsippet. Dette var begynnelsen på demokratiet i Norge.

Grunnlovsjubileet er en utmerket anledning til å styrke bevisstheten om folkestyrets fremvekst i løpet av 200 år, og legge til rette for en bred diskusjon om hvilken rolle Grunnloven skal spille i fremtidens norske demokrati. For å forstå hvordan vi er kommet dit vi er i dag, må vi både forstå fortiden, og rette søkelyset på demokratiets utfordringer i vår tid. Byggingen av demokratiet er en prosess som aldri tar slutt.

Derfor er barn og unge definert som den viktigste målgruppen for jubileet. Grunnloven må formidles på nytt til hver generasjon, slik at de kan gi den mening på egne premisser. Jubileumsåret skal både være en feiring av fortiden og en investering for fremtiden.

Og jeg kan love dere at det er vår ambisjon å gjøre det på aller beste måte! Det vil bli et bredt, folkelig og inkluderende jubileum der hver eneste innbygger i Norge inviteres med. Uten å røpe for mye kan jeg si at det allerede planlegges aktiviteter og arrangementer over hele landet. Kreativiteten er stor, og så langt er det ingenting å si på jubileumslysten. Det vil bli en nasjonal dugnad, der det aller meste vil komme i stand i kraft av lokale initiativer. Sammen skal vi skape en folkefest i 2014!

Jeg kan også love at det er mange som nå bidrar til å gi grunnlovsjubileet et politisk og faglig innhold:

– Gjennom grunnlovsforskningen vil vi få en bedre forståelse av Grunnlovens utvikling som konstitusjon.
– Stortingets egen historie de siste 50 år vil bli grundig belyst gjennom et bredt forsknings- og bokprosjekt.
– Stortinget vil selv behandle viktige grunnlovsforslag i 2013 og 2014. Forslagene omfatter blant annet språklig reform av Grunnloven og forslag om styrking av menneskerettighetene.
– Kunnskapsdepartementet vil i mars 2013 lansere nettstedet «Min stemme». Det vil være en sentral læringsressurs i utdanningen.

Jeg vil gjerne understreke dette siste momentet, fordi vi gjennom et slikt nettsted får en arena for deltagelse og debatt blant barn og unge. Og det er nettopp dette vi ønsker å oppnå. Det er dette som ligger til grunn for jubileets visuelle profil.

Faktisk er det første gang at et grunnlovsjubileum her til lands får et selvstendig visuelt uttrykk. Vi har som sagt vært opptatt av at den visuelle profilen skal gjenspeile hovedretningen ved jubileet og vårt valg av målgruppe. Vårt håp er at identiteten i seg selv vil bidra til å skape deltakelse og engasjement, og trekke store befolkningsgrupper med i jubileet. Vi tror den er utformet på en slik måte at mange vil la seg pirre og kanskje bidra i en debatt om demokratiets videre utvikling.

Et annet viktig poeng er at den visuelle profilen skal bidra til å gi de mange arrangementene et helhetlig preg. Det skal være lett for folk å kjenne igjen et jubileumsarrangement enten det foregår her i Oslo eller i Volda.

Jeg er ikke i tvil om at vi kommer til å få svært mange og ulike perspektiver på Grunnloven og grunnlovsjubileet gjennom alle prosjektene som er igangsatt og under planlegging. Jeg håper debatten vil vise at Grunnloven fremdeles har relevans og betydning i dag. Hvis vi mot slutten av 2014 har oppnådd å gjøre Grunnloven mer levende, mer nærværende og mer aktuell for det norske folk, da har vi gjort en stor forskjell gjennom dette jubileet. Da kan vi være fornøyde.

Jeg har nå gleden av å gi ordet til Arne Hjeltnes i Creuna som vil lede oss gjennom det videre programmet. 

Sist oppdatert: 03.04.2013 13:16
: