Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Drammens Teater i dag. Bygningen var opprinnelig oppført etter Langlets tegninger i 1869-70. Etter en brann i 1993 sto bare ytterveggene igjen, men bygget ble nøysomt rekonstruert og bygget opp igjen i 1997. Foto: Kjetil Lenes, Wikimedia Commons.

Langlet satte sitt preg på Drammen

Etter at stortingsbygningen sto ferdig, fikk Emil Victor Langlet i oppdrag å tegne og utføre flere representative bygg i Drammen. Både børsbygning med festivitetslokale, teater og bolighus ble oppført etter Langlets tegninger rundt 1870. Hvorfor denne interessen for Langlet i Drammen?

Svaret er høyst sannsynlig Langlets tilknytning til familien Borch. Billedhugger Christopher Borch kjente Langlet fra kunststudiene og reisene i Europa, var en av pådriverne for Langlets bidrag i arkitektkonkurransen om stortingsbygningen og utformet steinløvene som vokter Løvebakken.

Christopher Borch var sønn av en kjøpmann i Drammen, og hans bror, Jacob Krog Borch, slo seg opp som en av Drammens ledende trelasthandlere i 1850-årene. På 1860- og 1870-tallet var Jacob Krog Borch både trelasthandler, skipsreder og fabrikkeier i Drammen (frem til sin konkurs i 1879). Det er nærliggende å tro at billedhuggerens bror hadde en finger med i spillet da Langlet fikk det ærefulle oppdraget med å tegne to av Drammens praktbygninger.

Teateret åpnet i 1870 og Børsen, med festsal og avansert ventilasjonssystem, ble innviet i 1871. Langlet tegnet også bolighuset Villa Fjellheim, som Jacob Borchs familie flyttet inn i 1870.

Skisse til steinløven på Løvebakken

Steinløven på Løvebakken av Christopher Borch. Drammens Museum Foto: Bjørn Johnsen.

Sist oppdatert: 06.05.2016 17:40
: