Grunnloven i hjertene og på papir
Grunnloven ble fra første stund i 1814 betraktet som en helligdom av nordmenn etter hvert som de fikk kjennskap til den. Stortinget ønsket at Grunnloven skulle bli kjent blant folket, og sørget for at trykte eksemplarer kunne kjøpes for en rimelig penge.
Stockholms-grunnloven
Stortinget i 1814 hadde produsert fire grunnlovsmanuskripter som alle var litt forskjellige. To lå i Stortingets arkiv og to lå i Stockholm. Viktigst var det eksemplaret Stortingets deputasjon overrakte kongen i desember 1814. Av dette fikk regjeringen laget en kaligrafisk avskrift i 1829 som skulle benyttes som grunnlag for framtidige trykte utgaver av Grunnloven. Kopien ble gitt til Stortinget, som etter å ha latt konstitusjonskomiteen kontrollere kopiens kvalitet, innlemmet den blant de konstitusjonelle dokumentene i Stortingsarkivet.
Masseproduksjon av Grunnloven
Siden 1814 hadde boktrykker Lehmann i Christiania hatt enerett på trykking og salg av Grunnloven. Da han døde i 1828, ble forlagsretten overtatt av enken. Da eneretten til å utgi Grunnloven opphørte, begynte flere forlag og boktrykkere å produsere utgaver i mange formater og med varierende utførelse, fra store dekorerte plansjer til å henge på veggen til små miniatyrer innbundet i skinn. Fram mot århundreskiftet ble grunnlovsteksten supplert med andre viktige lover som Formannskapslovene og Valgloven, og den ble oversatt til landsmål, engelsk og like før 1905 til hebraisk.
Denne artikkelen tilhører nettutstillingen «Stortinget og unionen med Sverige». Nettutstillingen inneholder 30 artikler, som forteller hvordan Norge kom inn i unionen i 1814, hvordan de 91 årene i unionen forløp og hvordan Norge gikk ut av unionen i 1905. Les flere artikler i nettutstillingen.
Til venstre: Kaligrafert kopi av Stockholms-grunnloven. I midten: Miniatyrutgave av Grunnloven fra 1844. Til høyre: Grunnlovsutgave med valgloven 1880. Alle foto: Stortingsarkivet
Til venstre: Grunnloven på hebraisk 1904. Til høyre: Faksimileutgave av Grunnloven fra 1892. Begge foto: Stortingsarkivet