I det nye lovforslaget var alle innslag av direkte demokrati fjernet, og Grunnlovens representative prinsipp ble gjeldende. Amtsformannskapene, som hadde vært stridens kjerne i 1833, ble tatt inn igjen og skulle bestå av amtets ordførere.
Til gjengjeld beholdt statsmakten en viss kontroll med lokalforvaltningen gjennom kongens og amtmannens rett til å godkjenne langsiktige bevilgninger (approbasjonsrett).
Kongen aksepterte det nye lovforslaget og fremmet proposisjonen for Stortinget den 1. mars 1836. Statsminister Løvenskiold, som fortsatt mente at folket ikke hadde kunnskap og dannelse nok til å klare oppgaven som formannskapsloven påla dem, tok dissens.
Lovforslagets mottakelse i Stortinget
I proposisjonen ble det foreslått å overføre en rekke av kommunenes utgifter til staten, noe som bidro til å øke kompromissviljen hos bøndene. At amtsformannskapene ikke skulle bestyre store utgiftsposter, gjorde det også enklere for kongen å godta at de ble tatt inn i loven igjen.
Enkelte bonderepresentanter sto imidlertid fast ved bondekommunalismen fra 1833, og underveis i justiskomiteens arbeid med innstillingen ble det fremmet flere forslag om å vedta stortingsbeslutningen fra 1833 i uforandret form.
Til tross for at proposisjonen ble gjenstand for en omfattende behandling først i komiteen og deretter i Odelstinget og Lagtinget i november, ble det kun foretatt mindre endringer. Den 24. november 1836 ble Lov ang. Formandskaber i Landdistriktene og ang. Formænd i Kjøbstæderne m.v. vedtatt i Lagtinget.
Den 14. januar 1837, på dagen 23 år etter at Norge ble overdratt fra den danske kongen til den svenske gjennom Kielfreden, sanksjonerte Carl Johan vedtakene.
Kommunene hadde fått sin egen forfatning, og med formannskapslovene ble det skapt et apparat som gjorde en gradvis overgang fra embetsstyre til folkestyre mulig.